25 sty 2017

Paluchy z serem cheddar



Składniki:  


2 dkg drożdży 
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka cukru
¼ kostki masła
ok. 3 szklanek mąki
20 dkg sera cheddar
20 dkg kiełbasy chorizo
4 ząbki czosnku
2 szalotki
kilka łyżek oliwy 
sól
suszona bazylia

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. 
Dodajemy do nich rozpuszczone, wystudzone masło, mąkę, ¼ łyżeczki soli.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące... ma odchodzić od ręki.
Dzielimy je na 8-10 równych części,
Formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Chorizo kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę po czym szklimy ją na oliwie.
Pod koniec smażenia dodajemy kiełbasę. 
Czosnek kroimy na plasterki a ser cheddar w grubszą kostkę.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy. 
Układamy na nim farsz na którego wierzchu kładziemy po kilka kostek żółtego sera oraz czosnek.
Zwijamy w paluchy.
Smarujemy ich wierzch ciepłą wodą.
Sypiemy wierz delikatnie solą oraz suszoną bazylią.
Pieczemy przez 15-17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C








Smacznego! 

 

2 komentarze:

Nivejka pisze...

I znowu coś do patrzenia. Bardzo apetyczne:)

Ivon pisze...

Hihiii... Ty nie patrz tylko bierz się za ich upieczenie :)