Składniki:
250 ml majonezu
50 ml kwaśnej śmietany
1 duża cebula
½ kg płatów śledziowych
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 jabłko
1 słoiczek buraczków czerwonych (wiórki)
5 jajek
sól
pieprz
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę.
Majonez łączymy ze śmietaną.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Jabłko obieramy i trzemy na tartce o grubych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo. Ich białka trzemy na tartce o grubych oczkach natomiast żółtka na tartce o drobnych oczkach.
Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W szklanej misce układamy warstwowo: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka jajek.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
4 komentarze:
bardzo lubię ta sałatke
Oooo, ile ja tu wpisów przegapiłam! I takie pyszności! prawda, że połączenie śledzi z burakami jest superowe? najlepsze w tzw. lwowskiej sałatce, ale tę robię tylko na święta, bo jest troszkie dłubaniny... twoja jest prostsza :-)
witam nie wiem jak to opisać ,ale naprawdę mialem ścisk w gardle i gruczoły ślinowe sie uaktywniły
Tak Mamciu to połączenie jest wręcz genialne.
Prześlij komentarz