20 sty 2017

Poğaça - tureckie bułeczki z nadzieniem serowym

Bułeczki te są tak aromatyczne, tak smaczne... a to za sprawą mieszanki serów oraz dodatku czosnku wraz z oregano. Kapitalny ich smak sprawia, iż chce się często wracać do tego smaku.

Składniki:

 

Ciasto:
2 dkg świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek oleju
4 łyżki gęstego jogurtu
1 żółtko
łyżka cukru
szczypta soli
około 3 szklanek mąki

białko do posmarowania bułeczek
mak lub czarnuszka do posypania bułeczek

Farsz:
15 dkg sera mozzarella
25 dkg sera feta
5 dkg sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
odrobina suszonego oregano
pieprz czarny mielony




Ser mozzarella trzemy na tartce.
Ser gorgonzola oraz feta ugniatamy widelcem.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Dodajemy oregano oraz pieprz czarny, świeżo mielony.
Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na jednolitą masę.























Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto.
Ważne by ciasto zostało napowietrzone więc ostatnim etapem ugniatania ciasta jest uderzanie nim o stolnicę (uderzam ok. 15 razy)
Odstawiamy je do wyrośnięcia... ma podwoić objętość.
Ciasto rwiemy na małe części i rozwałkowujemy je formując wedle upodobania, dając w środek farsz serowy.
Bułeczki smarujemy białkiem.
Posypujemy makiem bądź czarnuszką.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 °C
Podajemy póki są gorące.
Wybornie smakują z kefirem.

Smacznego!

 


2 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

O Jessu, Iwonko, tu już wymiękłam z zazdrości! Resztę potraw zaległych na Twym przepysznym blogu zostawiam sobie na jutro! Pa pa :-)

Marzynia Mamcia pisze...

Ach wspaniałe! pachną aż przez ekran... A ta mąka to zwykła pszenna?