Postanawiam poprawę... bywać tu częściej, jak to bywało dawniej.
Stąd i ten obiecany Sarze przepis.
Składniki:
Ciasto:
3 dkg drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
ok. 3 szklanek mąki
3 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
3 łyżki cukru
Masa makowa:
40 dkg suchego maku
½ szklanki mleka
2 szklanki wody
½ szklanki prawdziwego miodu
kilka kropli aromatu rumowego
bakalie
Masa makowa:
40 dkg suchego maku
½ szklanki mleka
2 szklanki wody
½ szklanki prawdziwego miodu
kilka kropli aromatu rumowego
bakalie
Ciasto:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, szczypty soli, ½ szkl. letniego mleka oraz 3 łyżek mąki robimy zaczyn.
Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości.
Masło należy roztopić i ostudzić.
Z pozostałej mąki, zaczynu, ubitych żółtek, śmietany wyrabiamy ciasto.
Pod koniec wlewamy roztopione masło.
Wgniatamy je w ciasto drożdżowe do momentu, aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawiamy do wyrośnięcia... ma podwoić swą objętość.
Z drożdży, 1 łyżki cukru, szczypty soli, ½ szkl. letniego mleka oraz 3 łyżek mąki robimy zaczyn.
Odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do białości.
Masło należy roztopić i ostudzić.
Z pozostałej mąki, zaczynu, ubitych żółtek, śmietany wyrabiamy ciasto.
Pod koniec wlewamy roztopione masło.
Wgniatamy je w ciasto drożdżowe do momentu, aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawiamy do wyrośnięcia... ma podwoić swą objętość.
Masa makowa:
Suchy mak zalewamy wodą i mlekiem - gotujemy pół godziny.
Odciskamy na sitku oraz mielimy go w maszynce.
Do zmielonego maku dodajemy miód, posiekane drobno bakalie, aromat rumowy... po czym ucieramy to na masę.
Suchy mak zalewamy wodą i mlekiem - gotujemy pół godziny.
Odciskamy na sitku oraz mielimy go w maszynce.
Do zmielonego maku dodajemy miód, posiekane drobno bakalie, aromat rumowy... po czym ucieramy to na masę.
Ciasto dzielimy na cztery części.
Z każdej wałkujemy placek, który to tniemy na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy masę makową.
Zwijamy od szerszego brzegu do węższego... tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki smarujemy ciepłą wodą oraz białkiem.
Pieczemy je w temperaturze 180 °C przez ok. 15-17 minut.
Na koniec prószymy je cukrem pudrem bądź moczymy w gorącym lukrze.
Z każdej wałkujemy placek, który to tniemy na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładamy masę makową.
Zwijamy od szerszego brzegu do węższego... tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki smarujemy ciepłą wodą oraz białkiem.
Pieczemy je w temperaturze 180 °C przez ok. 15-17 minut.
Na koniec prószymy je cukrem pudrem bądź moczymy w gorącym lukrze.
3 komentarze:
Jak się pięknie błyszczą!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Ten ich błysk to zasługa gorącego lukru. Pozdrawiam Cię cieplutko :)
Drożdżowe króluje u Ciebie :-)
Prześlij komentarz