2 lis 2010

Wątrobianka mocno cebulowa


Składniki:

1 kg wątróbki drobiowej
4 duże cebule
8 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
15 dkg masła
sól
pieprz czarny
pieprz kolorowy

Wątróbkę smażymy na oliwie w towarzystwie 3 cebul oraz czosnku do miękkości.
Gdy jest już usmażona miksujemy ją blenderem wraz z cebulą, czosnkiem i oliwą na której ją smażyliśmy.
Dodajemy połowę masła i mieszamy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku.
Wkładamy do naczynia.
Pozostałą cebulę kroimy i rumienimy na odrobinie oliwy.
Wykładamy na wierzch wątrobianki.
Rozpuszczamy resztę masła i polewamy nim wierzch.
Wkładamy ją do lodówki by ją schłodzić.

17 komentarzy:

Unknown pisze...

o mocno zachęcająco brzmi:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ivon! Kolejne danie, które widzę pierwszy raz! Brzmi bardzo smacznie - dziękuję za odkrywanie przede mną nieznanych rejonów kuchni:)

Paula pisze...

dano wątróbki nie jadłam, a w takiej postaci to już w ogóle :)

wiosenka27 pisze...

Świetny przepis:)

Nivejka pisze...

No patrz! A ja myślałam, że takie rzeczy to tylko w sklepie się kupuje!;)

Majana pisze...

O mniam, pysznie wygląda!:))

aga pisze...

powiem Ci, ze nigdy niejadlam, ale chetnie bym sprobowala:)

Marzynia Mamcia pisze...

O Jezu, to musi być przepyszne, taka swojska pasztetowa, i jeszcze z tą cebulką!
Naprawdę nie słodzę ci, musze se to zrobić!

Ivon pisze...

Kucharnio polecam Ci ją. Zrób a nie pożałujesz. Zresztą polecam ją Wam Wszystkim :)

Paula czas to zmienić :)

Ivon pisze...

Nivejko hihiiii ;)

Mamciu i tak jest. Rób koniecznie kochana :D

grumko pisze...

Urzekła mnie ta wątrobianka!;-)

Ivon pisze...

Grumko a dziwi mnie, że Cię urzekła. Gdyż nic w niej nadzwyczajnego i odkrywczego nie ma ;) ... prócz smaku :D

andzia-35 pisze...

Iwonko:) strasznie fajna ta Twoja propozycja!!! Lubię wątróbkę, a cebulę i czosnek jeszcze bardziej:))\zrobię wątrobiankę niebawem:)

Magda pisze...

To jest chyba przepis, którego ostatnio szukałam. Miałam ochotę na pasztet, ale nie do końca, bo taki miękki, gładki, nie z grubomielonego mięsa. Trzeba będzie wypróbować

andzia-35 pisze...

Iwonko:) zrobiłam ją w sobotę:) pycha!!!
Ściskam serdecznie!

Hania-Kasia pisze...

Bardzo fajny przepis - myślę, że by mi coś takiego smakowało - uwielbiam wszelkie smarowidła, oczywiście domowe.

Ivon pisze...

Andziu cieszę się, że Ci posmakowało :D

Pozdrówka Wam ślę !!!