3 lis 2010

Pierś z indyka wypełniona warzywami


Składniki:

1 pierś z indyka
2 liście białej kapusty
10 dkg bobu
pół małej cukinii
1 marchew
5 ząbków czosnku
2 cebule
sól kamienna
pieprz czarny mielony
pieprz cytrynowy
olej kujawski

Pierś nacinamy tak by utworzyła się w niej duża kieszeń.
Posypujemy ją przyprawami.
Liście kapusty blanszujemy 5 minut we wrzącej wodzie.
Naciętą kieszeń indyka faszerujemy: kapustą pokrojoną w paski, bobem, pokrojoną w kostkę cukinią, plasterkami czosnku, cebulą i marchewką pokrojoną w drobniutką kostkę.
Polewamy wierzch olejem kujawskim.
Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180`C.
Po upieczeniu kroimy ją w grubsze plastry.
Podajemy na gorąco.


12 komentarzy:

Moja Kawiarenka pisze...

No no :-)

Iva pisze...

jak to dobrze, iż ze mnie marna kucharka, bo w przeciwnym razie wyglądałabym chyba jak beczka;) Apetyt wzmaga samo patrzenie na Twoje pięekne zdjęcia:)

majana pisze...

Pysznie się zapowiada :) Pierś z warzywkami -smakowite i zdrowe danie:)

Nivejka pisze...

Smakowity przepis. Bardzo lubię indycze mięsko:)

gosiaa99 pisze...

O pysznosci, tak wiem, ze to cos dla mojej rodziny ::)
A ak wlasnie mi przypominialas, ze nie jadlam juz dawano indyka;]

magda k. pisze...

bardzo interesująca propozycja, wygląda niezwykle apetycznie :)

Arvén pisze...

Uwielbiam takie rzeczy :D Jak jest mięsko i warzywa to dla mnie więcej do szczęścia nie potrzeba.
No dobra, może makaronu.

kabamaiga pisze...

Robiłam dzisiaj nadziewaną pierś, ale zupełnie inaczej. Twoja brzmi bardzo pysznie

Karmel-itka. pisze...

IVON, ta pierś indycza jest wspaniała!
taki obiad... oj, z chęcią ;]

Czarny(w)Pieprz pisze...

OOO!!! Wiem co dzis sobie zażyczę na obiad! Szukałam właśnie czegoś fajnego - wiele w jedny:)

aga pisze...

bardzo smaczne jedzonko:) takie miesko nadziane warzywkami na pewno jest pyszne:)

Paula pisze...

warzywne wypełnienia dają tyle możliwości!