19 lip 2010

Drobiowe kotlety pełne cukinii

Tak przyrządzone mięso wygląda ciekawie na talerzu - a do tego, co najważniejsze, świetnie smakuje.


Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 mała cukinia

Marynata:
5 łyżek oliwy z oliwek
pół łyżeczki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka prażonej cebuli
tymianek
oregano
sól kamienna świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony


Pierś z kurczaka dzielimy na połówki.
Każdą połówkę zaś przecinamy na płasko - wzdłuż / tak by z każdej połówki wyszły 2 duże plastry.
Każdy plaster nacinamy na środku tworząc x.
Mięso wkładamy do marynaty na co najmniej 2 godziny.
Cukinię kroimy na 2 cm plastry.
W środek naciętego w plastrze mięsa x wkładamy cukinię.
Mięso wraz z marynatą smażymy na patelni grillowej, z obu stron, na rumiany kolor.

25 komentarzy:

viridianka pisze...

ciekawe i smaczne, to lubię (:

kasiaaaa24 pisze...

Przyznaję, że wygląda nawet bardzo fakjnie :) Uwielbiam cukinię i uważam takie piersi za świetny pomysł. Pychotka :)

andzia-35 pisze...

Jak pyszniutko wyglądaja!:)

mania179 pisze...

Wyglądają obłędnie!

italia od kuchni pisze...

O kurczę, zwykła pierś, a tak rewelacyjnie wygląda! Mniam!

Majana pisze...

Świetne kotleciki,a cukinię bardzo lubię:)

gosiaa99 pisze...

Bardzo fajny pomysl, napewno sie przyda )

Emocja pisze...

oj,nie moge glodna do Ciebie zagladac...;)
wlasnie cos tam pieke w piekarniku i pachnie,wiec te zapachy plus Twoje zdjecie i ...:)))

pomysl swietny,zaskocze rodzinke czyms nowym!

Anonimowy pisze...

Inspirujące! Wygląda smakowicie. Przepis zapisuję! Pzdr Aniado

rain.drop pisze...

Mmm, wygląda przepysznie, świetny pomysł! :)

Ivon pisze...

Dziękuję za tak miłe komentarze !!! :DDD

majka pisze...

Ivon, te kotleciki wygladaja rewelacyjnie! Kocham cukinie wiec na pewno sie wkrotce skusze :)

Ivon pisze...

Dziękuję Maju :) Skuś się skuś koniecznie :)

Beata pisze...

w sam raz dla mnie bo uwielbiam cukinie! jeszcze nigdy nie robiłam takich kotlecików!
naprawdę wyglądają ciekawie!
pozdrawiam

Paula pisze...

wyglądają zjawiskowo! i pewnie są takie aromatyczne... :)

Ivon pisze...

Druga_połówko_Kurczaka hihiii no to się zdziwi ta Twoja połówka jak wróci :DDDD
Oczywiście już wzięłam w tym udział :)
Pozdrawiam !

Asia pisze...

To coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie smaki! Na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji :)

Dagmara pisze...

Pyszności! Takie lubię! Z pewnością są bardzo soczyste. Pozdrawiam:)

Szarlotek pisze...

Lubię i to baaardzo :) Wymiana , bardzo chętnie :) U mnie jak robię łazanki, to nadwyżki mrożę , by miec jak najdzie mnie na nie ochota, tak na zawołanie :)*

Ivon pisze...

No ja choćbym chciała nadwyżek nie mogę zamrozić gdyż u mnie każda ilość łazanek jest w stanie zniknąć :)


Dziękuję Wam za komentarze :)
Pozdrawiam Was serdecznie !

Kamelia pisze...

Genialny przepis!! Uwielbiam kurczaczka, uwielbiam cukinie i to połączenie MUSI być niezwykle smaczne. Na pewno wypróbuje:)

Retrose pisze...

Bardzo fajny pomysł, ja cukinie na wszelakie sposoby magluję i zawsze szukam nowych inspiracji - dziękuję;-)

Nivejka pisze...

Kurczakowe piersi, nieco się przejadły w formie tradycyjnej. To jest smacznie wyglądająca alternatywa:)

Unknown pisze...

Wolę bakłażana od cukinii. Uważam, że bakłażan jest bardziej "smakowity", że się tak wyrażę. Ale ja nie o tym.
Przepis rewelacja. Ten pomysł z wmontowywaniem w mięso warzyw. Coś dla mnie. Zazdroszczę ci pomysłowości i pozwalam sobie jeśli można zainspirować się nim na przyszłość

Ivon pisze...

Bareya miło mi, że mogę choć troszkę być podstawą inspiracji w Twoich kulinarnych wyczynach.

I dziękuję :)

Dziękuję Wam Wszystkim za tak miłe słowa :)