4 lut 2012

Paryska brioszka z żurawiną

Przepis na tę brioszkę kilka lat temu wpadł mi w ręce u Ani. A, że była ona świeżo po wrażeniach z podróży do Paryża to zachwalała go na wszystkie możliwe sposoby. Upłynęło sporo czasu a ja dopiero teraz raczyłam go zrobić. Niestety nie było to spowodowane moją wizytą w Paryżu, nad czym ubolewam - bo jeszcze tam nie byłam... a porządkami w zapiskach z przepisami. Zdałam sobie sprawę jak wiele cennych, kulinarnych perełek tam zapodziałam.
Dziś z tych perełek zrobiłam więc brioszkę w wersji z żurawiną i mąką chlebową, przez co uzyskałam ciemniejszy efekt i bardziej wyrazisty smak z zachowaniem jednocześnie tej brioszkowej delikatności. 
Składniki:

3 szklanki mąki chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
15 dkg masła
3 jajka
1/3 szklanki ciepłego mleka
suszona żurawina
1 żółtko
cukier kryształ do posypania
Cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą przez ok. 15 minut.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 godzin do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy i zwijamy w ślimaka... w oryginale natomiast jest formowanie w 5 cm. kule i układanie ich w keksówce.
Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Posypujemy  cukrem oraz suszoną żurawiną.
Brioszkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około pół godziny.

9 komentarzy:

margot pisze...

Aaaa, taka brioszka i jeszcze z przepisu z takim rodowodem musi smakować bosko , bo tak wygląda

Majana pisze...

Żurawina to wspaniały dodatek do ciast, a szczególnie lubię ją w drożdżowych. Fajny przepis :)
Pozdrowienia:)

mania179 pisze...

Cudownie wygląda, kocham żurawinę pod każdą postacią, a w drożdżowych wypiekach jest rewelacyjna. Pozdrawiam!

Nivejka pisze...

Chyba zarzucę dietę... przez ciebie;D

Emocja pisze...

czy to cos w rodzaju chleba? zurawine bardzo lubie,wiec pewnie jest pyszne:)

Ivon pisze...

Emocjo to jest coś w rodzaju chałki.

Ivon pisze...

Nivejko to Ty na diecie jesteś ???? Po kiego się pytam ????

aga pisze...

bardzo apetyczna:)

piegusek1976 pisze...

do tego brakuje mi tylko szklanki ciepłego mleka:) pozdrawiam