Dziś z tych perełek zrobiłam więc brioszkę w wersji z żurawiną i mąką chlebową, przez co uzyskałam ciemniejszy efekt i bardziej wyrazisty smak z zachowaniem jednocześnie tej brioszkowej delikatności.
Składniki:
3 szklanki mąki chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
15 dkg masła
3 jajka
1/3 szklanki ciepłego mleka
suszona żurawina
1 żółtko
cukier kryształ do posypania
Cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.3 szklanki mąki chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka w proszku
15 dkg masła
3 jajka
1/3 szklanki ciepłego mleka
suszona żurawina
1 żółtko
cukier kryształ do posypania
Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą przez ok. 15 minut.
Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 godzin do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy i zwijamy w ślimaka... w oryginale natomiast jest formowanie w 5 cm. kule i układanie ich w keksówce.
Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Posypujemy cukrem oraz suszoną żurawiną.
Brioszkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około pół godziny.
9 komentarzy:
Aaaa, taka brioszka i jeszcze z przepisu z takim rodowodem musi smakować bosko , bo tak wygląda
Żurawina to wspaniały dodatek do ciast, a szczególnie lubię ją w drożdżowych. Fajny przepis :)
Pozdrowienia:)
Cudownie wygląda, kocham żurawinę pod każdą postacią, a w drożdżowych wypiekach jest rewelacyjna. Pozdrawiam!
Chyba zarzucę dietę... przez ciebie;D
czy to cos w rodzaju chleba? zurawine bardzo lubie,wiec pewnie jest pyszne:)
Emocjo to jest coś w rodzaju chałki.
Nivejko to Ty na diecie jesteś ???? Po kiego się pytam ????
bardzo apetyczna:)
do tego brakuje mi tylko szklanki ciepłego mleka:) pozdrawiam
Prześlij komentarz