20 sty 2012

Sernik śmietanowy na zimno

Bezy, śmietana, maliny.... to połączenie nie ma sobie równych.



Składniki:

20 dkg świeżych bezów
350 ml śmietany 30%
3 łyżki waniliowego cukru pudru
200 ml sera ricotta
1 łyżka aromatu waniliowego
1 paczka podłużnych biszkoptów
20 dkg świeżych bądź mrożonych malin
1 galaretka malinowa

Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Dodajemy ser ricotta oraz aromat waniliowy.
W blaszce układamy na przemian bezy oraz podłużne biszkopty.
Wykładamy na nie połowę masy śmietanowej.
Posypujemy malinami, które wciskamy w masę śmietanową.
Pozostałą część biszkoptów i bez układamy w nieładzie i ponownie wykładamy na nie masę śmietanową.
Posypujemy malinami.
Odstawiamy na godzinę do lodówki po czym zalewamy tężejącą galaretką i znów odstawiamy do lodówki, tym razem na 3 godziny.

6 komentarzy:

mniamusne.blox.pl pisze...

Malinyyy ;) Zachciało mi się lata! Pyszności :)

Emocja pisze...

raaaany,a ja na diecie( ale przepis kopiuje,bo jak juz nie bede na diecie... :) a to latwo brzmi i bez pieczenia!:)

Majana pisze...

Wspaniale wygląda! :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Został jeszcze kawałek dla mnie! Musi być pyszny!
Pozdrawiam:)

aga pisze...

to jest pyszne!!!

Iva Pas pisze...

wygląda pięknie i na pewno tak smakje:)