24 lut 2012

Turecka pizza - pide

Inspiracją do stworzenia tureckiej pidy była  ta strona.  Zmodyfikowałam przepis co nieco.
Przyznać muszę, że to dopiero mój początek w tematyce wariacji na temat pidy. Pida przypadała mi do gustu zarówno pod względem walorów smakowych jak i estetycznych... bowiem taka nafaszerowana łódeczka wygląda czarująco.

Składniki:

Ciasto:
pół łyżki suchych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody

Farsz:
 300 g mielonego mięsa wołowego
4 ząbki czosnku
200 g mrożonego szpinaku
300 g pieczarek
1 cebula
200 g sera feta

sól
papryka ostra chilli, mielona
pieprz kolorowy, mielony
tymianek

Składniki na ciasto łączymy ze sobą.
Odstawiamy na 5 minut po czym wyrabiamy ciasto robotem do momentu, aż będzie gładkie i lśniące.
Przykrywamy je ściereczką  i dajemy mu czas na wyrośnięcie, tak 30 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę, natomiast cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Mięso podsmażamy wraz z cebulą i pieczarkami - doprawiamy do smaku.
Szpinak smażymy z czosnkiem - doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Wałkujemy ciasto na cienkie owalne placki.
Wykładamy szpinak i mięso.
Brzegi zawijamy tak by utworzyły łódeczkę ( brzegi ciasta można posmarować rozmąconym jajkiem - ja sobie to darowałam)
Posypujemy wierzch serem feta.
Pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

18 komentarzy:

Milena pisze...

O mamusiu, musi być pyszna! No świetna jest :D

Tyna pisze...

Pycha! Wygląda smakowicie:D

aga pisze...

bardzo, bardzo pysznie sie zapowiada:)

jukejka pisze...

Rzeczywiście fajnie wygląda i na pewno bardzo smaczna jest!

Majana pisze...

Jaka fajna, pyszna!:)

Karmel-itka. pisze...

jaka fajna! ładna łódeczka, a jak nadziana! rozkosz ;]

magda k. pisze...

wygląda bardzo apetycznie :) muszę się skusić

Ivon pisze...

Dziękuję Dziewczyny za odwiedziny i miłe słowa !!!!!


Pozdrawiam !!!!!!!!!!

shinju pisze...

Jak na razie pidy tureckie jadłam tylko w tureckiej knajpce w Warszawie. Smakowały mi :) Może dzięki Tobie skuszę się na samodzielne przygotowanie, bo Twoje wyglądają bardzo smakowicie.

Jasna 8 pisze...

Smakowicie wygląda ...

Ivon pisze...

Shinju zrób :) Nie ma to jak swojskie pidy :)

Czarny(w)Pieprz pisze...

Wygląda cudownie smakowicie, już wczoraj się jej przyglądałam:) Jedno mnie tylko utwierdza w tym, że jej nie zrobię - ciasto. No, za nic żadne ciasto wyjść mi nie chce:(

SłodziutkieOkazje pisze...

Rewelacyjne!!!! Mniam:)

Kaś pisze...

wygląda rewelacyjnie, pysznie nadziana

ewelajna pisze...

Niby to samo, ale jak zmienimy kształt, to to już jest coś zupełnie innego - świetny pomysł!

magda k. pisze...

wow czuję się bardzo głodna, przez oglądanie tych zdjęć :) super pomysł

mamamarzynia pisze...

Rzeczywiście, czarująco. I z samego czytania wychodzi, że musi być pyszna. ja dzisiaj rano piekłam chlebek wg przepisu Anny - Marii, ale nie wyszedł, nie wiedzieć czemu :-(

Ivon pisze...

Czarny musisz zakupić robota jak nic. Wtedy wszystkie drożdżowe ciasta będą dla Ciebie pikuniem :)