13 sty 2012

Szafranowa napoleonka na krakersach



Składniki:

4 szklanki mleka
1 szklanka mąki tortowej
1 budyń waniliowy
1 szklanka cukru kryształu
5 żółtek
2 szczypty szafranu "nitek"
laska wanilii
250 g masła z zawartością 80% tłuszczu
1 i 1/2 długiej paczki krakersów solonych lajkonik

W blaszce 25x30 cm układamy krakersy.
3 szklanki mleka podgrzewamy z cukrem, masłem, szafranem oraz wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii.
Do pozostałej części mleka dodajemy żółtka, budyń oraz mąkę.
Masę wlewamy do podgrzanego mleka.
Gotujemy na wolnym ogniu ciągle, energicznie mieszając, tak by nie powstały grudki.
Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje.
Gorącą masę wylewamy na krakersy.
Przykrywamy ją wierzchnią warstwą krakersów.
Pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



11 komentarzy:

majka pisze...

Cale wieki nie jadlam juz napoleonki a tak ja lubie... :) Pysznie wyglada.

Wiem, ze troche pozno ale wszystkiego dobrego Ci zycze w Nowym Roku kochana :)

Buziaki.

Ivon pisze...

Maju dziękuję !!!

nat. pisze...

Z prawdziwa wanilią i szafranem musi być przepyszna! :)
I ja też juz tak dawno Napoleonki nie jadłam... :)

margot pisze...

ten szafran niby takiej zwykłej napoleonce dodaje eleganckiego i trochę ekstrawaganckiego szyku , piękna

Lovelykate pisze...

Bardzo fajnie wygląda :) Nigdy nie jadłam napoleonki i chyba skuszę się żeby sama taką upiec.

Emocja pisze...

nie wyglada,zeby bylo to trudne...boze,marzy mi sie taka napoleonka,wiec chyba sie skusze
zastanawiam sie tylko jak smakuje szafran? nigdy nie jadlam-chyba:)

Ivon,witaj w Nowym Roku! usciski przesylam!

Ivon pisze...

Lovelykate zrób tą napoleonkę :) Nie pożałujesz :)

Ivon pisze...

Emocjo szafran daje piękny kolor, charakterystyczny smak ( taki gorzkawy, jednak w słodyczy tej masy komponuje się idealnie ) ... no i jest afrodyzjakiem ;))))

andzia-35 pisze...

Ivon uwielbiam napoleonkę na krakersach i nawet robię bardzo podobną, ale... mleka daję 5 szklanek, czasem zamiast masła używam margaryny i dodaję cukier lub aromat waniliowy. Bardzo mnie zaciekawiła Twoja wersja:))

Anonimowy pisze...

Smakowicie... A czy te krakersy za bardzo nie zmiękną?

Ivon pisze...

Aneczq one miękną ale nie aż tak by się rozwalały... miękną tak idealnie by dało się je ładnie wyjąć z blaszki :)

Pozdrawiam !!! :)