
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej luksusowej
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g masła albo margaryny
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
Masa:
1 puszka masy makowej 850 g / ja użyłam gotowej masy Bakallandu /
1 białko
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
odrobina gorącej wody
smażona skórka z pomarańczy
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy łyżeczką cukru.
Pozostałe składniki wkładamy do misy robota i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie, odchodzące od ręki.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część rozwałkowujemy na większy prostokąt, taki o grubości pi razy oko pół centymetra.
Smarujemy białkiem i wykładamy na niego po pół puszki maku.
Zwijamy w rulon.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nacinamy ją w plastry, prawie przecinając i rozsuwając je tak by w trakcie pieczenia się nie zlepiły.
Pieczemy ok. 30n minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
10 komentarzy:
Uwielbiam makowce. Wypróbuję :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Pyszna, a te zdjęcia z tym lukrem takie apetyczne! :)
Fajne są te drożdżóweczki:) Mniam, nigdy nie mam dość makowca ;)
pysznosci:)
ale bym zjadła, pomimo świątecznego przejedzenia:) pozdrawiam
Nie dośc, że makowiec, to jeszcze z lukrem :D Pycha.
Duuuużo słodkości. To ja proszę o sam mak!
Dziękuję Wam za odwiedziny i za te miłe komentarze.
Ślę pozdrowienia !!!!!!!!
Jaka pyszna strucla :) Ja tez za rodzynkami nie przepadam wiec ten przepis bardzo mi sie podoba.
Usciski.
mniam!
Prześlij komentarz