18 sty 2012

Mleczna chałka

Składniki:

3,5 szklanki mąki
100 g serka mascarpone
170-200 ml ciepłego mleka
4 dkg drożdży
7 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
cukier kryształ do posypania chałki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Wyrabiamy ciasto robotem tak długo, aż masa będzie jednolita ... ciasto ma odchodzić od ręki.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
Uplatamy gruby warkocz z ciasta.
Smarujemy wierzch chałki ciepłą wodą, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.


6 komentarzy:

kabamaiga pisze...

Przydałaby mi się teraz. Do dżemu i wieczornej kawy - w sam raz.

chantel pisze...

uwielbiam chałki :)

Majana pisze...

Boska! Uwielbiam chałkę:)

piegusek1976 pisze...

zjadłabym z kubkiem kakao

Russkaya pisze...

Chałkę to ja zawsze i wszędzie :D

ANECZQ1987 pisze...

Uwielbiam chałkę...
Na pewno pokuszę się ją zrobić ;)