15 sty 2012

Bhaji cebulowe z rukolą

 
Składniki: 
  3 cebule, pokrojone w piórka
1 obrany ziemniak pokrojony w drobniutką kosteczkę
2 garście świeżej rukoli
ok. 5-6 łyżek mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki ryżowej
1 i ½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki przyprawy garam masala
sól
150 - 200 ml wody
1 jajko
olej do smażenia

Wodę, jajko, przyprawy oraz przesiane mąki wyrabiamy ubijakiem na jednolitą masę.
Dodajemy cebulę, ziemniaka oraz rukolę i mieszamy dokładnie by ciasto pokryło wszystkie składniki.
Na rozgrzany olej kładziemy po niepełnej łyżce masy i smażymy na nieco mocniejszy złocisty kolor.


8 komentarzy:

margot pisze...

jak coś zostało to proszę słać Alci:D

Marta pisze...

Pyszności, niech tylko znajdę kogoś kto mi je usmaży bo sama jestem noga w smażeniu :)

Izka pisze...

Te kąski wyglądają chrupiąco i pysznie :) Idealna przekąska do piwa :)

Majana pisze...

Jak smakowicie! mniam:)

Ivon pisze...

Alciu wyglądaj kuriera :))))

Marta nie uwierzę, że jesteś nogą w smażeniu, o nie !!!!

Izka tak to idealna przekąska do piwa. Można nią zastąpić chipsy. Wyjdzie to nam na zdrowie :)

piegusek1976 pisze...

jaki ciekawy przepis:)

Nivejka pisze...

Wygląda zachęcająco:)

Paweł pisze...

Dodatek rukoli do hinduskiej potrawy - mega ciekawe. Trzeba spróbować. Smak na pewno będzie orygnialny.