2 kwi 2011

Panettone

Wreszcie zmusiłam się by kupić mąkę manitoba. Bez niej mogłam tylko zerkać na foremki do panettone... a leżą one u mnie już od jakiegoś czasu. W dodatku miałam to szczęście, że w moje ręce wpadł oryginalny włoski przepis na panettone. Tu ukłon do Ani. Dziękuję!!!
Przepis ten jest wart zapisania i pokazania go szerszym gremium.
Jeśli ktoś miał okazję jeść panettone to wie o czym mówię. Ten przepis idealnie wpasowuje się smakiem w oryginał.


Składniki:

Zaczyn:
1/2 szklanki ciepławego mleka
1/2 szklanki mąki krupczatki
łyżeczka drożdży suszonych

Ciasto:
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szklanka rodzynek
1 szklanka rumu
1/2 szklanki letniej wody
5 łyżek cukru brązowego
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżeczki drożdży suszonych
2 jajka
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
kostka miękkiego masła
otarta skórka z dwóch a nawet z trzech cytryn
7 łyżek amaretto
1/2 kg mąki manitoba


Z mąki krupczatki, drożdży oraz ciepławego mleka przygotowujemy zaczyn.
Odstawiamy go na kilka godzin w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły szaleć.
Ja trzymałam je tak ponad 3 godziny po czym okręciłam miskę szczelnie folią i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnie zalewamy rumem rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Odstawiamy do leżakowania na nockę.
Na następny dzień... skoro świt ;) dodajemy do zaczynu drożdże oraz cukier rozpuszczone w letniej wodzie.
Dodajemy jajka, żółtka, sól, amaretto, skórkę z cytryny oraz mąkę.
Ciasto wyrabiamy robotem - pamiętajmy by nie było zbyt gęste... dlatego mąkę dodajemy na końcu, podsypując ją na raty.
Odstawiamy ciasto na 20 minut do ciepłego miejsca.
Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy je ok. 15-20 minut.
Na koniec dodajemy bakalie odsączone z rumu.
Odstawiamy ciasto na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto na babę przekładamy do foremki.
Ja użyłam papierowej formy do panettone.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ją ok 40 - 45 minut.


31 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Pięknie wygląda ta babka:)

Majana pisze...

Zazdroszczę foremek i pannetone! :) Cudownie wyglada, aż mi tu pachnie:)

Amber pisze...

Ivon,imponująca i śliczna baba!
Kuszący przepis.Muszę tylko kupić foremki...

Kubełek Smakowy pisze...

Wygląda niesamowicie!

ulcik pisze...

wygląda przepysznie !

Nivejka pisze...

Co to ta mąka? Jakaś specjalna? Bo ciasto wygląda niezwykle apetycznie:)

Ivon pisze...

Mąka manitoba to włoska mąka bardzo drobno mielona. Idealna do ciast drożdżowych. To mąka typu 00.
Podobno do pizzy jest znakomita. Sprawdzę :)

Unknown pisze...

Super! Uwielbiam włoskie Pannetone. Jadłam kilka razy i zawsze się rozpływam.
Dzięki, Pozdrawiam
Ania

linn_linn pisze...

Maka manitoba to maka wysokoglutenowa.

joanna pisze...

Apetyczny kąsek. Też mam ochotę na to ciasto (jadłam jak do tej pory tylko kupne). Szkoda, że nie mam takich foremek.

Sugar Plum Fairy pisze...

zazdroszczę takiego rarytasu! :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ mnie zmobilizowałaś! U mnie już ponad rok te foremki leżą! Ale koniec leniuchowania:D

Amber pisze...

Ivon, tak.Manitoba jest wspaniała do pizzy też.Sprawdziłam.Chociaż Włosi do pizzy mają specjalną mąkę.
Pozdrawiam Cię!

kornik pisze...

Ach, zazdroszczę tej wspaniałej baby!

Unknown pisze...

ależ smakowicie wygląda i tylko szkoda, że nie mogę skosztować;(
Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Niesamowita jest ta babka. Prawdziwe mistrzostwo...

Gosia pisze...

wspaniale Ci wyszla!!!! tez pieklam,ale manitoby nie dostalam,mimo wszystko pycha byla :)
Pozdrawiam :)

Hania-Kasia pisze...

Piękna i na pewno pyszna.

Asia pisze...

Fajnym pomysłem jest zastąpienie polskiego keksu wlasnie na wielkanoc panetone.

Paula pisze...

Ivon, jestem nim zachwycona, zresztą jak każdym pannetone :) już prawie tu czuję jego zapach...

lo pisze...

Uwielbiam panettone. Piekłam je cały grudzień. Muszę wypróbować i Twój przepis.

Ania pisze...

Piękna!
Też ostatnio popełniłam panettone ;-)
http://cynamonigozdziki.blogspot.com/2011/04/panettone-woska-babka-drozdzowa.html

Dewi pisze...

Wow! I truly admire your panetone. It looks delicious and gorgeous.

Kinga ⚬ Yummy Lifestyle pisze...

wygląda obłędnie! :)

Unknown pisze...

Bardzo lubię panettone...Wygląda pysznie:)

Violiśka pisze...

Hmm... Nigdy tego nie jadłam. Czy to w smaku przypomina drożdżowe ciasto bakaliowo- cytrusowe?:)

Ivon pisze...

Tak, drożdżowe czuć, choć nie jest to taki klasyczny smak drożdżowego a to dzięki rodzynkom moczonym w rumie.

Emocja pisze...

oj Ivon,zazdroszcze Ci tego lenistwa w sloneczku:)))
wypoczywaj! wszystkiego dobrego Ci zycze!!

andzia-35 pisze...

Iwonko, zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt!

piegusek1976 pisze...

pieknie wyroslo!!! Wesołych Świat!!! pozdrawiam Renata

Sylwia pisze...

Dziś upiekłam to ciasto i jest przepyszne :