2 kwi 2011

Panettone

Wreszcie zmusiłam się by kupić mąkę manitoba. Bez niej mogłam tylko zerkać na foremki do panettone... a leżą one u mnie już od jakiegoś czasu. W dodatku miałam to szczęście, że w moje ręce wpadł oryginalny włoski przepis na panettone. Tu ukłon do Ani. Dziękuję!!!
Przepis ten jest wart zapisania i pokazania go szerszym gremium.
Jeśli ktoś miał okazję jeść panettone to wie o czym mówię. Ten przepis idealnie wpasowuje się smakiem w oryginał.


Składniki:

Zaczyn:
1/2 szklanki ciepławego mleka
1/2 szklanki mąki krupczatki
łyżeczka drożdży suszonych

Ciasto:
1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 szklanka rodzynek
1 szklanka rumu
1/2 szklanki letniej wody
5 łyżek cukru brązowego
6 łyżek cukru kryształu
2 łyżeczki drożdży suszonych
2 jajka
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
kostka miękkiego masła
otarta skórka z dwóch a nawet z trzech cytryn
7 łyżek amaretto
1/2 kg mąki manitoba


Z mąki krupczatki, drożdży oraz ciepławego mleka przygotowujemy zaczyn.
Odstawiamy go na kilka godzin w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły szaleć.
Ja trzymałam je tak ponad 3 godziny po czym okręciłam miskę szczelnie folią i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Następnie zalewamy rumem rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Odstawiamy do leżakowania na nockę.
Na następny dzień... skoro świt ;) dodajemy do zaczynu drożdże oraz cukier rozpuszczone w letniej wodzie.
Dodajemy jajka, żółtka, sól, amaretto, skórkę z cytryny oraz mąkę.
Ciasto wyrabiamy robotem - pamiętajmy by nie było zbyt gęste... dlatego mąkę dodajemy na końcu, podsypując ją na raty.
Odstawiamy ciasto na 20 minut do ciepłego miejsca.
Po tym czasie dodajemy masło i wyrabiamy je ok. 15-20 minut.
Na koniec dodajemy bakalie odsączone z rumu.
Odstawiamy ciasto na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto na babę przekładamy do foremki.
Ja użyłam papierowej formy do panettone.
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy ją ok 40 - 45 minut.


31 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Pięknie wygląda ta babka:)

Majana pisze...

Zazdroszczę foremek i pannetone! :) Cudownie wyglada, aż mi tu pachnie:)

Amber pisze...

Ivon,imponująca i śliczna baba!
Kuszący przepis.Muszę tylko kupić foremki...

Kubełek Smakowy pisze...

Wygląda niesamowicie!

ulcik pisze...

wygląda przepysznie !

Nivejka pisze...

Co to ta mąka? Jakaś specjalna? Bo ciasto wygląda niezwykle apetycznie:)

Ivon pisze...

Mąka manitoba to włoska mąka bardzo drobno mielona. Idealna do ciast drożdżowych. To mąka typu 00.
Podobno do pizzy jest znakomita. Sprawdzę :)

Przypraw mnie pisze...

Super! Uwielbiam włoskie Pannetone. Jadłam kilka razy i zawsze się rozpływam.
Dzięki, Pozdrawiam
Ania

linn_linn pisze...

Maka manitoba to maka wysokoglutenowa.

joanna_kuchareczka pisze...

Apetyczny kąsek. Też mam ochotę na to ciasto (jadłam jak do tej pory tylko kupne). Szkoda, że nie mam takich foremek.

Sugar Plum Fairy pisze...

zazdroszczę takiego rarytasu! :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ mnie zmobilizowałaś! U mnie już ponad rok te foremki leżą! Ale koniec leniuchowania:D

Amber pisze...

Ivon, tak.Manitoba jest wspaniała do pizzy też.Sprawdziłam.Chociaż Włosi do pizzy mają specjalną mąkę.
Pozdrawiam Cię!

kornik pisze...

Ach, zazdroszczę tej wspaniałej baby!

Iva pisze...

ależ smakowicie wygląda i tylko szkoda, że nie mogę skosztować;(
Pozdrawiam:)

Zaytoon pisze...

Niesamowita jest ta babka. Prawdziwe mistrzostwo...

Gosia pisze...

wspaniale Ci wyszla!!!! tez pieklam,ale manitoby nie dostalam,mimo wszystko pycha byla :)
Pozdrawiam :)

hania-kasia pisze...

Piękna i na pewno pyszna.

Kuchareczka pisze...

Fajnym pomysłem jest zastąpienie polskiego keksu wlasnie na wielkanoc panetone.

Paula pisze...

Ivon, jestem nim zachwycona, zresztą jak każdym pannetone :) już prawie tu czuję jego zapach...

lo pisze...

Uwielbiam panettone. Piekłam je cały grudzień. Muszę wypróbować i Twój przepis.

Ania pisze...

Piękna!
Też ostatnio popełniłam panettone ;-)
http://cynamonigozdziki.blogspot.com/2011/04/panettone-woska-babka-drozdzowa.html

Elra's cooking and baking pisze...

Wow! I truly admire your panetone. It looks delicious and gorgeous.

Kini^^ pisze...

wygląda obłędnie! :)

SłodziutkieOkazje pisze...

Bardzo lubię panettone...Wygląda pysznie:)

Violiśka pisze...

Hmm... Nigdy tego nie jadłam. Czy to w smaku przypomina drożdżowe ciasto bakaliowo- cytrusowe?:)

Ivon pisze...

Tak, drożdżowe czuć, choć nie jest to taki klasyczny smak drożdżowego a to dzięki rodzynkom moczonym w rumie.

Emocja pisze...

oj Ivon,zazdroszcze Ci tego lenistwa w sloneczku:)))
wypoczywaj! wszystkiego dobrego Ci zycze!!

andzia-35 pisze...

Iwonko, zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt!

piegusek1976 pisze...

pieknie wyroslo!!! Wesołych Świat!!! pozdrawiam Renata

Sylwia pisze...

Dziś upiekłam to ciasto i jest przepyszne :