
Składniki:
1 pierś z indyka
2 liście białej kapusty
10 dkg bobu
pół małej cukinii
1 marchew
5 ząbków czosnku
2 cebule
sól kamienna
pieprz czarny mielony
pieprz cytrynowy
olej kujawski
Pierś nacinamy tak by utworzyła się w niej duża kieszeń.
Posypujemy ją przyprawami.
Liście kapusty blanszujemy 5 minut we wrzącej wodzie.
Naciętą kieszeń indyka faszerujemy: kapustą pokrojoną w paski, bobem, pokrojoną w kostkę cukinią, plasterkami czosnku, cebulą i marchewką pokrojoną w drobniutką kostkę.
Polewamy wierzch olejem kujawskim.
Pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180`C.
Po upieczeniu kroimy ją w grubsze plastry.
Podajemy na gorąco.
12 komentarzy:
No no :-)
jak to dobrze, iż ze mnie marna kucharka, bo w przeciwnym razie wyglądałabym chyba jak beczka;) Apetyt wzmaga samo patrzenie na Twoje pięekne zdjęcia:)
Pysznie się zapowiada :) Pierś z warzywkami -smakowite i zdrowe danie:)
Smakowity przepis. Bardzo lubię indycze mięsko:)
O pysznosci, tak wiem, ze to cos dla mojej rodziny ::)
A ak wlasnie mi przypominialas, ze nie jadlam juz dawano indyka;]
bardzo interesująca propozycja, wygląda niezwykle apetycznie :)
Uwielbiam takie rzeczy :D Jak jest mięsko i warzywa to dla mnie więcej do szczęścia nie potrzeba.
No dobra, może makaronu.
Robiłam dzisiaj nadziewaną pierś, ale zupełnie inaczej. Twoja brzmi bardzo pysznie
IVON, ta pierś indycza jest wspaniała!
taki obiad... oj, z chęcią ;]
OOO!!! Wiem co dzis sobie zażyczę na obiad! Szukałam właśnie czegoś fajnego - wiele w jedny:)
bardzo smaczne jedzonko:) takie miesko nadziane warzywkami na pewno jest pyszne:)
warzywne wypełnienia dają tyle możliwości!
Prześlij komentarz