13 maj 2010

Golonka w chrupiącej ziołowej panierce


Składniki:

1 tylna golonka
włoszczyzna
świeży bądź suszony rozmaryn, lubczyk oraz tymianek
4 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny, świeżo mielony
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki oleju

Golonkę gotujemy na miękko w osolonej wodzie wraz z włoszczyzną.
Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy kostkę i kroimy je w mniejsze porcje.
Nacieramy solą, ziołami, czosnkiem oraz przyprawami.
Podsmażamy na oleju podsypując co chwila bułką tartą.

6 komentarzy:

asieja pisze...

z takiej golonki to by się ucieszył moj Tata :-)

wiosenka27 pisze...

Jeszcze nigdy nie robiłam golonki. A Twój przepis bardzo zachęca:)

My pisze...

dla smakoszy - idealna :)

Emocja pisze...

Witaj!
Widze,ze rozniaste przepisy u Ciebie,super!!!
Moj Maz bylby ta golonka zachwycony:) wyjatkowo inne wydanie i brzmi zachecajaco!
pozdrawiam!:)

mamamarzynia pisze...

O matko, to musi być przepyszne!

Ivon pisze...

No było pyszne :DDDD


Pozdrawiam Was cieplutko !!!