3 lip 2009

Pancakes z cukinii



Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
1 jajko
7 dkg sera żółtego typu gouda
5 dkg sera typu feta
4 ząbki czosnku
2 plastry szynki parmeńskiej
10 - 12 czubatych łyżek mąki pszennej
szczypta sody oczyszczonej
sól
pieprz czarny, świeżo mielony
oliwa do smażenia

Cukinię obieramy, ścieramy na tartce o grubszych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut, aż puści sok.
Odciskamy startą cukinię z nadmiaru soku.
Dodajemy starty drobno żółty ser, rozkruszoną fetę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szynkę pokrojoną w podłużne paseczki, mąkę, sodę... doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę.
Smażymy na złotawy kolor z obu stron.


Inspiracja: wariacje własne.

Brak komentarzy: