13 mar 2012

Schab pod puchatą poduchą

Składniki:

5 plastrów schabu
3 białka
10 dkg sera cheddar
pęczek szczypiorku
2 łyżki kaszy kukurydzianej
sól
pieprz czarny mielony
chili mielone
5 łyżek oliwy z oliwek

Schab rozbijamy na cienkie duże placki.
Prószymy przyprawami, kropimy oliwą.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy tarty cheddar, mąkę kukurydzianą oraz posiekany drobno szczypiorek - mieszamy ze sobą.
Układamy na podpieczonym schabie tworząc na każdym z nich poduchę.
Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

11 komentarzy:

Amber pisze...

Jakie ciekawe danie Ivon.
Plastry schabu i cheddar z pieca,to brzmi pysznie!

Ivon pisze...

Amber i takie właśnie jest !!! Pyszne :D

Majana pisze...

Świetny schab! Cudna poducha:)

Marzynia Mamcia pisze...

Ha! Słowo: poducha jest tu jak najbardziej na miejscu. A po objedzeniu się do nieprzytomności - w piernaty!

mania179 pisze...

Mniam, super! :)

piegusek1976 pisze...

no powiem Ci że fajny pomysł-spapuguję:) pozdrawiam

Ivon pisze...

Piegusku papuguj do woli :) Smacznego !!!

Milena pisze...

Świetny przepis! :)

Unknown pisze...

Bardzo, bardzo fajny pomysł:)

Emocja pisze...

a to cos nowego,niezly pomysl!

Ivka pisze...

Super pomysł na odświeżenie nieco przejedzonego już schabowego.