Składniki:
500 g makaronu o dowolnym kształcie
500 g mielonej karkówki
30 dkg pieczarek
6 ząbków czosnku
2 cebule
250 ml śmietany 18%
serek topiony
śmietankowy Hochland
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml soku pomidorowego
20 dkg sera żółtego cheddar
sól
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
czosnek granulowany
Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.500 g makaronu o dowolnym kształcie
500 g mielonej karkówki
30 dkg pieczarek
6 ząbków czosnku
2 cebule
250 ml śmietany 18%
serek topiony
śmietankowy Hochland
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml soku pomidorowego
20 dkg sera żółtego cheddar
sól
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
czosnek granulowany
Pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie z oliwek.
Mięso smażymy do miękkości, dodajemy podsmażone warzywa... doprawiamy do smaku, nieco pikantniej.
W śmietanie rozmącamy serek topiony.
W dużym, naoliwionym naczyniu żaroodpornym układamy makaron, mięso - po czym polewamy równomiernie sokiem pomidorowym - następnie wykładamy śmietanę z serkiem i posypujemy wszystko grubą warstwą tartego sera żółtego.
Pieczemy pod przykryciem przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
9 komentarzy:
Zapowiada się baaardzo mniam!:)
Dorsz w śmietanie - narobił mi apetytu. Muszę spróbować w przyszłym tygodniu. W tym tygodniu obiadki robi mąż :)
Pyszny widok!
Dzisiaj robię podobną, z ziemniakami.
Pozdrowienia.
Taka zapiekanka przypadłaby nam do gustu :)
ale smakowicie wyglada:)
Jestem uzależniona od makaronowych rzeczy - tak więc ten też wędruje do zeszyciku do kolejki :)
Wygląda mega smacznie :)
Mmm...wygląda apetycznie, na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam :)
To zrobię. U mnie bardzo lubią makaronowe zapiekanki. A ten widok pobudza do ślinotoku. I jeszcze ta śmietanka z serem na wierzchu...
Mamciu rób nie ociągaj się :)
Prześlij komentarz