16 lut 2012

Zapiekanka makaronowa "mmm..."

... bo tak właśnie można jednym słowem skwitować tą zapiekankę "mmm..."


 Składniki:


  500 g makaronu o dowolnym kształcie
500 g mielonej karkówki
30 dkg pieczarek
6 ząbków czosnku
2 cebule
250 ml śmietany 18%
serek topiony
śmietankowy Hochland
4 łyżki oliwy z oliwek
200 ml soku pomidorowego
20 dkg sera żółtego cheddar
sól
pieprz czarny mielony
papryka ostra mielona
czosnek granulowany

Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.
Pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie z oliwek.
Mięso smażymy do miękkości, dodajemy podsmażone warzywa... doprawiamy do smaku, nieco pikantniej.
W śmietanie rozmącamy serek topiony.
W dużym, naoliwionym naczyniu żaroodpornym układamy makaron, mięso - po czym polewamy równomiernie sokiem pomidorowym - następnie wykładamy śmietanę z serkiem i posypujemy wszystko grubą warstwą tartego sera żółtego.
Pieczemy pod przykryciem przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

9 komentarzy:

Majana pisze...

Zapowiada się baaardzo mniam!:)

Ania M. pisze...

Dorsz w śmietanie - narobił mi apetytu. Muszę spróbować w przyszłym tygodniu. W tym tygodniu obiadki robi mąż :)

Amber pisze...

Pyszny widok!
Dzisiaj robię podobną, z ziemniakami.
Pozdrowienia.

shinju pisze...

Taka zapiekanka przypadłaby nam do gustu :)

aga pisze...

ale smakowicie wyglada:)

Anonimowy pisze...

Jestem uzależniona od makaronowych rzeczy - tak więc ten też wędruje do zeszyciku do kolejki :)
Wygląda mega smacznie :)

Anonimowy pisze...

Mmm...wygląda apetycznie, na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam :)

Marzynia Mamcia pisze...

To zrobię. U mnie bardzo lubią makaronowe zapiekanki. A ten widok pobudza do ślinotoku. I jeszcze ta śmietanka z serem na wierzchu...

Ivon pisze...

Mamciu rób nie ociągaj się :)