13 sty 2012

Śledzie po ukraińsku



Składniki:

8 filetów śledzi matjas
2 duże czerwone cebule
2 średnie buraki
6 większych ziemniaków
6 jajek
3/4 szklanki majonezu


Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę ( godzina wystarczy o ile nie są to śledzie mocno solone, jeśli są mocno słone trzeba moczyć je nieco dłużej )
Buraki gotujemy do miękkości.
Zdejmujemy skórkę i trzemy na tartce o grubych oczkach.
Obrane ziemniaki gotujemy na miękko po czym przecieramy je tak jak buraki.
Jajka gotujemy na twardo i trzemy je na tartce o drobniutkich oczkach.
W szerokiej misce układamy: kawałki śledzi, następnie ziemniaki, cebulę warstwę majonezu oraz buraczki.
Wierzch posypujemy jajkami.


3 komentarze:

Majana pisze...

Lubię śledzie i ostatnio sporo ich jadłam. Kolejne w lodówce czekają na przygotowanie,ale jeszcze nie wiem jak. Twoje smakowicie wyglądają.
Pozdrowienia :)

Emocja pisze...

a to zrobie koniecznie,pycha!

Emocja pisze...

aa i zapomnialam dodac,ciesze sie,ze tez lubisz Gotye:)