Składniki:
3,5 szklanki mąki
100 g serka mascarpone
170-200 ml ciepłego mleka
4 dkg drożdży
7 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
cukier kryształ do posypania chałki
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.3,5 szklanki mąki
100 g serka mascarpone
170-200 ml ciepłego mleka
4 dkg drożdży
7 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
cukier kryształ do posypania chałki
Wyrabiamy ciasto robotem tak długo, aż masa będzie jednolita ... ciasto ma odchodzić od ręki.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
Uplatamy gruby warkocz z ciasta.
Smarujemy wierzch chałki ciepłą wodą, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
6 komentarzy:
Przydałaby mi się teraz. Do dżemu i wieczornej kawy - w sam raz.
uwielbiam chałki :)
Boska! Uwielbiam chałkę:)
zjadłabym z kubkiem kakao
Chałkę to ja zawsze i wszędzie :D
Uwielbiam chałkę...
Na pewno pokuszę się ją zrobić ;)
Prześlij komentarz