27 sty 2011

Suflet z nutą wanilii


Składniki:

1 laska wanilii
225 ml mleka tłustego 3,2%
5 dkg roztopionego masła
1/3 szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki mąki tortowej
5 białek
5 żółtek
ewentualnie cukier puder do posypania

Mleko podgrzewamy wraz laską wanilii ( gdy ona zmięknie wydrążamy z niej ziarenka).
Mąkę ucieramy z masłem.
Dodajemy ciepłe mleko.
Mieszamy gotując na wolnym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje.
Ucieramy ją, aż będzie miała gładką konsystencję.
Studzimy masę i dodajemy jedno białko oraz żółtka.
Ubijamy na gładką masę ( ubijamy tak by masa dostała jak najwięcej powietrza... czyli trzepaczka idzie w ruch ;)
Resztę białek ubijamy z cukrem na sztywno, po czym łączymy je z masą sufletową.
Robimy to porcjami, delikatnie tak by masa nie opadła.
Formę lub foremki smarujemy margaryną.
Suflet wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 35-40 minut.
Podajemy na gorąco.

22 komentarze:

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

łał!Jaki piękny.Na pewno niedługo zrobię!
Pozdrawiam :)

Amber pisze...

Wspaniały! Wyjęłaś mi go ,z ust',bo zmierzam zrobić po dłuższej przerwie.
Ach jak waniliowo u nas Ivon.

Paula pisze...

imponujący, Ivon! a jego zapach pewnie jest obłędny...

Moja Kawiarenka pisze...

Czy to jest Twoja "zemsta" za mój puszysty srnik? :-)

Nivejka pisze...

Imponujący! Spróbuję, ale w sukces raczej wątpię, zawłaszcza tak spektakularny:)

Hania-Kasia pisze...

Ciekawa jestem smaku - jeszcze nigdy nie robiłam sufletu a jadłam tylko raz - czekoladowy.

aga pisze...

ach, jaki cudny Ci wyszedl!!!:)

Qoopka pisze...

nigdy nie robilam..zawsze suflet kojarzyl mi sie z czyms mega trudnym...Twoj wyglada mmmm kuszaco.. :)

arek pisze...

No, no - suflet wzorowy/wzorcowy! Gratulacje! :)

Dewi pisze...

Perfectly rise souffle. You did it!

Kaś pisze...

wow, piękny! ja jak na razie trochę boję się zabrać sama za suflet, więc tym bardziej podziwiam

Polskie Blogi Kulinarne pisze...

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)

lo pisze...

Cudowny. Idealny, puszysty suflet. Pozdrawiam.

Marzynia Mamcia pisze...

Ale fantastycznie wygląda! Jak puch! No i oczywiście waniliowy ;-)

feeriasmakow pisze...

Jakoś, do tej pory nie miałam odwagi zrobić sufletu. Twój mnie kusi...

Szarlotek pisze...

Ten suflet wygląda obłędnie ! Bardzo mi się podoba :)

asieja pisze...

cudnie aromatycznie z tą wanilią..

Alicja w kuchni pisze...

Wygląda smakowicie ! wieki temu jadłam suflet trzeba go w końcu powtórzyć :D pozdrawiam :))))

majka pisze...

Piekny! Jak Ty to zrobilas, ze tak pieknie Ci wyrosl? Nastepnym razm wpraszam sie na degustacje .)

Ivon pisze...

Tadziu zaserwowałeś mi nim smaka to fakt. Jednak "zemstą" nie mogę tego nazwać :DDDDD

Ivon pisze...

Haniu Kasiu ten suflet jest bardzo delikatny w smaku.

Ivon pisze...

Mamciu ten suflet jest puchowaty i lekki :)