22 sty 2011

Paszteciki z boczniakiem w kruchej otoczce


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
375 g margaryny
szczypta soli
200 ml śmietany 18%

Farsz:
200 g ugotowanej wołowiny
200 g ugotowanej piersi z indyka
300 g boczniaków
1 cebula
1 jajko
1 ugotowana marchew
sól
pieprz czarny świeżo mielony
pieprz cytrynowy

Składniki na ciasto zagniatamy ze sobą.
Boczniaki smażymy na rumiano wraz z cebulą.
Wołowinę, indyka, usmażonego boczniaka wraz cebulą i marchew mielimy w maszynce.
Doprawiamy do smaku.
Dodajemy jajko.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm.
Kroimy w kwadraty.
Układamy na każdym z nich farsz i zwijamy w paszteciki.
Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

12 komentarzy:

Paula pisze...

wieki całe nie jadłam pasztecików, a one są takie smaczne

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Zawsze mnie czymś zaskakujesz, tym razem boczniaki - świetne! Kupuję ten przepis:)

Amber pisze...

Ivon, bardzo lubię boczniaki.Te paszteciki muszą smakować wyjątkowo!
Pozdrawiam.

Majana pisze...

Fajne paszteciki Ivon!:)

hania-kasia pisze...

Ivon, ja też kupuję ten przepis, bo boczniaki bardzo lubię a wcześniej nie wpadłam na to, aby wykorzystać je do przyrządzenia nadzienia do pasztecików czy czegoś innego. Pozdrawiam!

Arvén pisze...

Ciekawe to nadzienie, a paszteciki swoją drogą uwielbiam!

Karmel-itka. pisze...

Ivon,
wspaniałe te Twoje paszteciki!
prócz tego, że je uwielbiam...te są cudownie nadziane.

elra pisze...

This mushroom filled bread/pies look so delicious and mouth watering Ivon.

mamamarzynia pisze...

No, czymś takim warto się nadziać ;-)

aga pisze...

smakowicie wygladaja:)

piegusek1976 pisze...

do tego barszczyk i przepadłam :) śliczne paszteciki ci wyszły

majka pisze...

Paszteciki z boczniakiem...uwielbiam te grzyby ale jakos zbyt rzadko goszcza w mojej kuchni.

Pozdrawiam cieplutko Iwonko :)