4 sty 2011

Chleb orkiszowy z prażoną cebulą

To dopiero jest chleb! Ta konsystencja. Ten aromat prażonej cebulki. Poezja!


Składniki:

800 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki smalcu
3 łyżki prażonej cebuli
600 ml ciepłej wody

Mąkę, drożdże oraz sól mieszamy ze sobą.
Dodajemy smalec i wodę.
Wyrabiamy robotem przez 10 minut.
Ciasto ma być gładkie / będzie lepkie ale odchodzące od brzegów.
Wykładamy je do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą.
Spryskujemy letnią wodą.
Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia / do momentu, aż podwoją swą objętość.
Ponownie spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na jakieś 50 minut.
Studzimy i wyjmujemy z keksówki.

25 komentarzy:

Amber pisze...

Ivon, kusi mnie ten chlebek.A wygląda tak,że tylko go jeść i jeść...
U mnie grecki Christopsomos - też bardzo dobry.

Anonimowy pisze...

kocham chlebki cebulowe:)

kasiaaaa24 pisze...

Uwielbiam smak cebulki w chlebach i bułkach, a w moim ulubionym - orkiszowym - to dopiero musi byc smak :)

Pozdrawiam ciepło :)

Paula pisze...

podoba mi się dodatek cebuli :)

Kasia pisze...

bardzo ciekawy przepis. musze koniecznie spróbować. Twój chlebek wygląda super. pozdrawiam

margot pisze...

chleb piękny , to fakt ,ale ja widzę, że z ciebie to dopiero piękna kobieta

majka pisze...

Wow, ale cudny chlebek :) Zapisuje do zroienia :) Ja upieklam wczoraj jasny na zakwasie. Smakowal tez nieziemsko :))

wiosenka27 pisze...

Zachęciłaś mnie a mam nienaruszony kg mąki orkiszowej więc chętnie sprobuje:)

Ivon pisze...

Amber skuś się !!! :)
A Twój Christopsomos wygląda niesamowicie i ja się na niego skuszę niebawem :)

Ivon pisze...

Małgo ja też je uwielbiam :)

Ivon pisze...

Kasiu mam tak samo jak Ty :)

Ivon pisze...

Paula i Kasiu zachęcam do upieczenia go :)

Ivon pisze...

Margot dziękuję za pochwałę chleba. No i dziękuję za takie miłe słowa pod moim skromnym adresem. Miło mi :)

Ivon pisze...

Maju, Wiosenko polecam Wam go. Jak lubicie orkiszowe chleby to ten będzie dla Was idealny. Ja go pokochałam.

Dewi pisze...

IVON,
Happy New Year t you too :)

Beautiful bread to start the beginning of year.

Karmel-itka pisze...

Cebulkowy? mmm...
pysznie, pysznie się zapowiada!

Majana pisze...

O, to na pewno jest smakowity chlebek. Zdecydowanie:)
Pozdrowienia:)

Kasia pisze...

Jak u Ciebie ostatnio chlebowo!:) Dawno nie jadłam prażonej cebulki, dobrze, że mi o niej przypomniałaś ;*

Czarny(w)Pieprz pisze...

Piękny. Nam niestety chlebek nie wychodzi, z pewnością z winy naszego elektrycznego piekarnika. Dobry chleb to teraz produkt na wagę złota.

Violiśka pisze...

Wygląda świetnie! A do tego dodatek cebulki...coś w sam raz dla mnie!:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ivon! Boski ten Twój chleb, i z cebulką - pyyychaaaa! Pozdrawiam:)

myniolinka pisze...

cebulka mnie zaintrygowała... musiał być wyśmienity!

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

wygląda baardzo smacznie i do tego ta cebulka,,mniam! :)

Nivejka pisze...

Tak mi się właśnie wydawało, że coś cię długo nie było, a ja po prostu przegapiłam! A przepis już zapisany:)

andzia-35 pisze...

Jak z prażoną cebulkę to coś dla mnie! Orkiszowego jeszcze nie jadłam, co najwyżej bułeczki kiedyś piekłam:)
Pozdrowionka serdeczne!