
Składniki:
800 g mąki orkiszowej
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki smalcu
3 łyżki prażonej cebuli
600 ml ciepłej wody
Mąkę, drożdże oraz sól mieszamy ze sobą.
Dodajemy smalec i wodę.
Wyrabiamy robotem przez 10 minut.
Ciasto ma być gładkie / będzie lepkie ale odchodzące od brzegów.
Wykładamy je do dwóch keksówek wysmarowanych oliwą.
Spryskujemy letnią wodą.
Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia / do momentu, aż podwoją swą objętość.
Ponownie spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na jakieś 50 minut.
Studzimy i wyjmujemy z keksówki.
25 komentarzy:
Ivon, kusi mnie ten chlebek.A wygląda tak,że tylko go jeść i jeść...
U mnie grecki Christopsomos - też bardzo dobry.
kocham chlebki cebulowe:)
Uwielbiam smak cebulki w chlebach i bułkach, a w moim ulubionym - orkiszowym - to dopiero musi byc smak :)
Pozdrawiam ciepło :)
podoba mi się dodatek cebuli :)
bardzo ciekawy przepis. musze koniecznie spróbować. Twój chlebek wygląda super. pozdrawiam
chleb piękny , to fakt ,ale ja widzę, że z ciebie to dopiero piękna kobieta
Wow, ale cudny chlebek :) Zapisuje do zroienia :) Ja upieklam wczoraj jasny na zakwasie. Smakowal tez nieziemsko :))
Zachęciłaś mnie a mam nienaruszony kg mąki orkiszowej więc chętnie sprobuje:)
Amber skuś się !!! :)
A Twój Christopsomos wygląda niesamowicie i ja się na niego skuszę niebawem :)
Małgo ja też je uwielbiam :)
Kasiu mam tak samo jak Ty :)
Paula i Kasiu zachęcam do upieczenia go :)
Margot dziękuję za pochwałę chleba. No i dziękuję za takie miłe słowa pod moim skromnym adresem. Miło mi :)
Maju, Wiosenko polecam Wam go. Jak lubicie orkiszowe chleby to ten będzie dla Was idealny. Ja go pokochałam.
IVON,
Happy New Year t you too :)
Beautiful bread to start the beginning of year.
Cebulkowy? mmm...
pysznie, pysznie się zapowiada!
O, to na pewno jest smakowity chlebek. Zdecydowanie:)
Pozdrowienia:)
Jak u Ciebie ostatnio chlebowo!:) Dawno nie jadłam prażonej cebulki, dobrze, że mi o niej przypomniałaś ;*
Piękny. Nam niestety chlebek nie wychodzi, z pewnością z winy naszego elektrycznego piekarnika. Dobry chleb to teraz produkt na wagę złota.
Wygląda świetnie! A do tego dodatek cebulki...coś w sam raz dla mnie!:)
Ivon! Boski ten Twój chleb, i z cebulką - pyyychaaaa! Pozdrawiam:)
cebulka mnie zaintrygowała... musiał być wyśmienity!
wygląda baardzo smacznie i do tego ta cebulka,,mniam! :)
Tak mi się właśnie wydawało, że coś cię długo nie było, a ja po prostu przegapiłam! A przepis już zapisany:)
Jak z prażoną cebulkę to coś dla mnie! Orkiszowego jeszcze nie jadłam, co najwyżej bułeczki kiedyś piekłam:)
Pozdrowionka serdeczne!
Prześlij komentarz