19 wrz 2010

Szarlotka z masą napoleonkową

W związku z tym, że lubię szarlotkę i uwielbiam napoleonkę postanowiłam zrobić mix tych ciast i zastosować modne "2w1". Moda, modą ale powiem Wam, że to połączenie to strzał w dziesiątkę. Zajadam się tym ciachem i cieszę się, że zrobiłam dużą blaszkę.


Składniki:

Ciasto:
250 g miękkiego masła
0,50 kg mąki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa napoleonkowa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki / kapkę więcej dałam
3 żółtka
450 ml mleka
1 torebka cukru waniliowego
125 g masła

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
pół łyżeczki tartego cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ze sobą.
Ciasto dzielimy na dwie równe części.
Jedną wkładamy do zamrażarki, drugą do lodówki.
I zaczynamy robić masy:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy wraz z masłem i cukrem waniliowym. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka - mieszamy - i gotujemy, aż masa zgęstnieje.

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Smażymy je do miękkości. Pod koniec smażenia dodajmy cukier i cynamon tak by powstał karmel. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzając ją równomiernie po jabłkach.

Nasmarowaną tłuszczem blaszkę wykładamy ciastem z lodówki.
Ja ugniatam je palcami.
Wkładamy je na 10 minut do piekarnika, by spód się nieco podpiekł.
Na tak podpieczone ciasto wykładamy jabłka... na jabłka, zaś masę napoleonkową.
Ciasto z zamrażarki trzemy na tartce o grubszych oczkach bezpośrednio na masę napoleonkową.
Pieczemy w piekarniku w 180*C przez około 30-40 minut.
Podajemy na gorąco bądź na zimno.
Zdjęcia prezentują właśnie podanie na gorąco a potem na zimno.


41 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Świetny pomysł połączyć takie pyszne smaki:)

Ciastella pisze...

pomysł wysmienity;D nastepna szarlotka do wyprobowania ;)

Kaś pisze...

musi być podwójnie pyszne

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Zajadasz się i cieszysz pełną blachą - a MY????? Oj, nieładnie - podziel się choć połową blaszki:)
Bardzo fajny pomysł na szarlotkę.
Pozdrawiam:)

Marzynia Mamcia pisze...

Ależ to wygląda! Tyle szarlotek na blogach, a ta jest jedną z pyszniejszych *tak mi się wydaje, bo mało się znam na słodyczach).
Iwonka, masz jeszcze jakieś przydasie, hę?

Ivon pisze...

Mamciu mam mam .. tylko ostatnio u mnie z czasem krucho i zupełnie mi to wyleciało z głowy. Podeślę Ci kolejną porcję na dniach, dobrze ?

Amber pisze...

Wygląda niezwykle!
Pyszna szarlotka,bardzo pyszna...

Majana pisze...

Bardzo fajny pomysł! Pysznie wygląda ta szarlotka!:))

Paula pisze...

wow, wygląda niesamowicie pysznie i delikatnie!

Anonimowy pisze...

aaaaa, masakra!! ja to chCEM!!

lo pisze...

Fajny pomysł na połączenie dwóch pysznych warstw, a ja lubię warstwy i bardzo podoba mi się ta szarlotka.

myniolinka pisze...

jak dla mnie połączenie wyborne!

Anonimowy pisze...

Połączenie co najmniej intrygujące. Ale podoba mi się niesamowicie!

Pozdrawiam! :)

Qoopka pisze...

urzeklo mnie Twoje ciacho....zaraz po makowcu, o ktore molestuje mnie maz zrobie wlasnie to! :))

Nivejka pisze...

Uwielbiam szarlotkowe klimaty. To taki pozytywny aspekt odchodzącego lata...

aga pisze...

swietny pomysl z tym polaczeniem! i mysle, ze jest bardzo udany:) juz wyobrazam sobie jak pysznie smakuje taka szarlotka:)

Karmel-itka pisze...

z masą napolenkową? intrygujące połączenie ;] zapowiada się ciekawe doświadczenie smakowe ;]

Sugar Plum Fairy pisze...

z budyniową pyszna, a karpatkowa pewnie jeszcze lepsza.. :)

Unknown pisze...

niestety ja nadaję się jedynie na konsumenta tych wspaniałości:) Palce lizać!!! Jako wykonawca nie miałabym uznania;(
Pozdrawiam:)

Ivon pisze...

Sugar faktycznie z karpatkową byłoby też pyszne.

Ivuś to przy następnej wizycie w Kazimierzu zapraszam do siebie na to lub inne ciacho :DDDD

ewelajna Korniowska pisze...

Ivon, a u nas w domu był taki czas, że podobne ciasto pieczone było"na okrągło" i nosiło nazwę szarlotka jabłkowo - budyniowa. Poproszę ten kawałeczek z drugiego zdjęcia:)

Ivon pisze...

A częstuj się do woli Kochana :)
Jadłam szarlotkę z budyniem na wierzchu i ja. Jednak ta jest inna. Ma w sobie masło... i smakuje jak ta, którą znamy z napoleonki.

Piegowata pisze...

To musi być pyszne! Uwielbiam takie smakowe połaczenia:) Mniam!

rain.drop pisze...

Jabłka plus budyń - to musi byc boskie! :))

asieja pisze...

cudna szarlotka.
a jeśli o jabłkach mowa.. to ja Cię zapraszam do konkursu :-)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

cos czuję ze taka szarlotka by mi posmakowała :)

Ivon pisze...

Asiejko dziękuję Ci ślicznie za zaproszenie. Pomyślę i może coś sensownego wpadnie mi do głowy... wtedy się zgłoszę :)

Dziękuję Wam za te miłe słowa płynące pod tą moją szarlotkę.

Miłego dnia !!!

Javorkowo Aga Jaw pisze...

ciekawy przepis

Ewelina Majdak pisze...

Nie zmieniłabym w przepisie nic (no dobrze może nie dałabym proszku do pieczenia do ciasta :D, ale ja mam skrzywienie) i nie wiem czy dałabym radę oprzeć się tej szarlotce gdyby ktoś postawił przede mnną całą blachę...
:)

majka pisze...

Ivon toz to musi byc niebo w gebie :)) Doskonale wyglada. Czy jeszcze cos na tej blaszce zostalo? :)

Ivon pisze...

Maju zostało już po niej tylko wspomnienie, niestety.
Polko gwarantuję, że nie oparłabyś się jej. Ja sukcesywnie raz po razie podchodziłam brać tylko kawałeczek i kawałeczek hihii... i nie przesadzę jak powiem, że zjadłam większą połowę blaszki sama.

Dewi pisze...

Ivon, this is seriously good looking cake. Please let me know what is it exactly? custard cake with apple filling? I am drooling :)

Asia pisze...

o kurde, odpisuje przepis ivon. Ta masa na szarlotce mnie zachwycila! :D

Ivon pisze...

Yea, Erla :) Custard cake with apple filling.
Delicious :D

Marzynia Mamcia pisze...

Jesteś kochana. I przydatna :-)

Szarlotek pisze...

Nie mogę tu zagladac, bo zawsze mnie skręca z głodu jak patrzę na te pyszności:) Podoba mi się to zestawienie...bardzo :)*

Ewa P. pisze...

Ach ci wielbiciele gotowania! Ja lubię jeść różne pyszności. Kłopot z Wami, kulinarnymi, jest taki, że się człowiek napatrzy, a potem musi sam :)
Liczę na to że ludzkość wynajdzie jednak technologię: kliknij-podaj na stół :)

mania179 pisze...

Wygląda obłędnie!

andzia-35 pisze...

Wygląda bosko!:)

joanna pisze...

Bardzo mi się podoba z tą masą. Pyszne.

Dewi pisze...

Your cake look really delicious Ivon!