3 mar 2009

Pyszny, prawdziwy piernik


Przepis ten odkryłam jakiś czas temu , dzięki Stale - po wielu, długich poszukiwaniach tego jedynego ideału piernikowego.
I właśnie ów piernik jest tym ideałem, który dzięki niej znalazłam.

Składniki:

1/2 kg miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
3 jajka
1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
1 szklanka śmietany
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
bakalie

Przyprawa kamis do piernika lub 1,5 łyżeczki zmielonych goździków, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Miód, 1 szklankę cukru,1/2 kostki masła i kakao rozpuścić a potem ucierać,aż do ostygniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlankę śmietany, sodę i mieszankę przypraw.
Na końcu dodać posiekane bakalie z przewagą suszonych śliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki - te większe.

5 komentarzy:

asieja pisze...

wygląda idealnie:-)

Majana pisze...

Piękny! :)

margot pisze...

ja bardzo lubię pierniki ,pierniczki -szczególnie
piec

adda73 pisze...

och ta polewa, aż ślinka cieknie :)

A. vel Nette7 pisze...

Pyszny! I mocno miodowy. :)