10 mar 2009

Chleb żytni na zakwasie

Składniki:

2 kg mąki żytniej typ 720
1/2 kg mąki pszennej typ 1850
1 i 1/2 łyżki soli
ok. 4 szklanek ciepłej wody

Przygotowujemy zakwas.
Dwie szklanki mąki żytniej mieszamy z 1 szklanką ciepłej wody i odstawiamy na 6-8 godzin.
Po upływie tego czasu czynność powtarzamy dosypując 2 szklanki mąki oraz szklankę ciepłej wody... po czym ponownie odstawiamy na 6-8 godzin.
I kolejny raz dosypujemy 2 szklanki mąki i zalewamy to 1 szklanką ciepłej wody.
Mieszamy i odstawiamy na 6-8 godzin.
Z tak otrzymanego zakwasu odkładamy 100 ml na następny chleb (wkładamy na lodówki i przechowujemy tam nie dłużej niż 2 tygodnie.
Do reszty masy chlebowej dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ok. 20 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego.
Wkładamy je do foremek wcześniej naoliwionych i podsypanych bułką tartą... wykładamy tak na 1/3 wysokości foremki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-6 godzin.
Ciasto musi wyrosnąć po brzeg foremki wówczas możemy je piec.
Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremek i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
Z tego przepisu wychodzą 3 chleby z tych większych keksówek.

Przepis na ten chleb wydębiłam od Anety.

Brak komentarzy: