12 mar 2009

Omlet ryżowy

Składniki:

Ciasto omletowe:
4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
3 łyżki ugotowanego ryżu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta czerwonego, mielonego pieprzu

Nadzienie:
20 dkg sera mazdamer
4 czubate łyżki sera białego mielonego
1 łyżka drobniutko posiekanej papryki mąka i jajko do obtaczania
oliwa do smażenia

Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka i resztę składników na ciasto po czym dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wylewamy na patelnię (małą) w czterech porcjach.
Smażymy na złotawy kolor z obydwu stron.
Robimy pastę z sera białego + papryki + doprawiamy to do smaku.
Na usmażone omlety układamy po plastrze sera mazdamer oraz po łyżce pasty serowo-paprykowej.
Składamy na pół... mocno przyciskmy... i obtaczamy raz w mące raz w jajku i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.

Inspiracja własna.

5 komentarzy:

Majana pisze...

O mniam! Ależ pysznie wygląda! Pozdrawiam:)

Konsti pisze...

Ciekawe, nigdy nie pomyslalam o zrobieniu omletu z ryzu... Fajny pomysl! Pozdrawiam.

Ivon pisze...

Bo to taki pseudo omlet ;)))
Ale za to smaczny :)

asieja pisze...

pięknie wygląda
niby tylko 3 łyżki tego ryżu,
ale pewnie ten charakterystyczny smak jest wyczuwalny
pyszności:-)

adda73 pisze...

Bardzo zachęcająco wygląda ten omlet, mniam :) Wszystkie Twoje jajeczne pomysły są warte wypróbowania :)