Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżka octu jabłkowego
2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.
Miskę z wymieszanym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 15 godzin.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z
miski na stolnicę oprószoną mąką pszenną i wyrabiamy ciasto kilka
minut... formując je w kulkę.
Ciasto wkładamy w żeliwny garnek bądź naczynie żaroodporne.
Rozkładamy je na dnie garnka.
Nacinamy w kilku miejscach.
Przykrywamy przykrywką.
Pieczemy pod przykryciem pierwsze 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kolejne 35 minut pieczemy chleb bez przykrycia.
Po upieczeniu smarujemy odrobiną smalcu... choć nie jest to konieczne.
4 komentarze:
A więc , widzac ten chclebek , jak i wszystkie dotąd potrawy , jestem zmuszony zrobić chlebuś bo samo patrzenie daje slinotok
Słowo się rzekło. Musisz go upiec. Jest wart tego :)
Czadowy! Przypomina mi ilustrację z Małego Księcia, wiesz, gdzie mamy zgadnąć, czy to kapelusz ;-)
Jestem tą szczęściarą, że dostałam dziś od Ivon ten piękny i przepyszny chlebek i na pewno również go upiekę.
Prześlij komentarz