Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki żytniej 
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli 
2 łyżeczki cukru 
1 opakowanie suchych drożdży 
1 łyżka octu jabłkowego 
2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. 
Miskę z wymieszanym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 15 godzin.
Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z 
miski na stolnicę oprószoną mąką pszenną i wyrabiamy ciasto kilka 
minut... formując je w kulkę.
Ciasto wkładamy w żeliwny garnek bądź naczynie żaroodporne. 
Rozkładamy je na dnie garnka. 
Nacinamy w kilku miejscach. 
Przykrywamy przykrywką.
Pieczemy pod przykryciem pierwsze 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
Kolejne 35 minut pieczemy chleb bez przykrycia. 
Po upieczeniu smarujemy odrobiną smalcu... choć nie jest to konieczne. 

 
4 komentarze:
A więc , widzac ten chclebek , jak i wszystkie dotąd potrawy , jestem zmuszony zrobić chlebuś bo samo patrzenie daje slinotok
Słowo się rzekło. Musisz go upiec. Jest wart tego :)
Czadowy! Przypomina mi ilustrację z Małego Księcia, wiesz, gdzie mamy zgadnąć, czy to kapelusz ;-)
Jestem tą szczęściarą, że dostałam dziś od Ivon ten piękny i przepyszny chlebek i na pewno również go upiekę.
Prześlij komentarz