Warta zrobienia.
Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno.
A pokrojona w plastry, obtoczona w mące oraz w jajku i potem usmażona.... mmmm... poezja.
Składniki:
półtora kilograma ziemniaków
2 duże cebule
500 dag wędzonego boczku
3 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę po czym rumienimy na złoty kolor na patelni.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tartce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy zrumieniony boczek z cebulą, mąkę ziemniaczaną, żółtka - mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy pianę z białek - mieszamy.
*Uwaga na kolejność wykonywania... ma to na celu uniknięcie ściemnienia ziemniaków.
Wykładamy do keksówki wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 90 minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tartce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy zrumieniony boczek z cebulą, mąkę ziemniaczaną, żółtka - mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy pianę z białek - mieszamy.
*Uwaga na kolejność wykonywania... ma to na celu uniknięcie ściemnienia ziemniaków.
Wykładamy do keksówki wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 90 minut.
3 komentarze:
Ona jest smaczna. Bardzo dawno nie jadłam.
Pozdrawiam Cię :)
thx
شركة تنظيف بالرياض
thank you
حراج السيارات
thank you
احلى سينما
Tak Majanko jest pyszna. Bardzo lubię babki w tym stylu. Pozdrówki posyłam!
Prześlij komentarz