22 paź 2015

Babka ziemniaczana

Prosta w wykonaniu a taka pyszna.
Warta zrobienia.
Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno.
A pokrojona w plastry, obtoczona w mące oraz w jajku i potem usmażona.... mmmm... poezja.



Składniki:


półtora kilograma ziemniaków
2 duże cebule
500 dag wędzonego boczku
3 jajka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz czarny świeżo mielony


Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę po czym rumienimy na złoty kolor na patelni.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tartce o drobnych oczkach.
Do startych ziemniaków dodajemy zrumieniony boczek z cebulą, mąkę ziemniaczaną, żółtka - mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy pianę z białek - mieszamy.
*Uwaga na kolejność wykonywania... ma to na celu uniknięcie ściemnienia ziemniaków.
Wykładamy do keksówki wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 90 minut.


Smacznego!

 

4 komentarze:

Majana pisze...

Ona jest smaczna. Bardzo dawno nie jadłam.
Pozdrawiam Cię :)

Uouo Uo pisze...




thx

شركة تنظيف بالرياض




thank you

حراج السيارات


thank you



احلى سينما

Uouo Uo pisze...

Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


great work

تصميم مواقع





good job Beautiful! :)

حراج السيارات

Ivon pisze...

Tak Majanko jest pyszna. Bardzo lubię babki w tym stylu. Pozdrówki posyłam!