20 lis 2013

Rolada z indyka marynowana w oliwie rzepakowej

Składniki:


1,5 kg piersi z indyka
125 ml oliwy rzepakowej
1 czerwona papryka
10 dkg suszonych moreli
sól pieprz czarny świeżo mielony
1 jajko

Mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat.
Ścinamy przy tym skrawki mięsa, które to kroimy w drobniutką kostkę.
Następnie płat mięsa delikatnie rozbijamy.
Nacieramy solą i pieprzem.
Zalewamy oliwą rzepakową i na dobę wkładamy do lodówki.
Paprykę i suszone morele kroimy w kostkę.
Dodajemy do nich krojone skrawki piersi z indyka oraz jajko.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa.
Zwijamy w roladę.
Owijamy bawełnianą nicią.
Pieczemy pod przykryciem przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upływie tego czasu odkrywamy i pieczemy bez przykrycia jeszcze 5-10 minut.

2 komentarze:

Majana pisze...

Jakie smakowite to mięsko,mniam. Ciekawie wygląda.
Fajnie,że jesteś.
Pozdrawiam ciepło!:)

mamamarzynia pisze...

Bardzo apetyczne zdjęcie i na pewno ta potrawa nie tuczy.
P.S. No i pozdrowienia, bo dawno żeśmy się "nie widziały" :-)