21 lis 2013

Brownie

Brownie to ciasto, które nie ma wyglądu. Moja babcia takie ciasto nazwałaby zakalcem i wywaliła do kosza.
I jakiż by zrobiła błąd. Gdyż nie można tego ciasta osądzać po wyglądzie.
Uwielbiam jego mocno czekoladowy smak. Zwłaszcza gdy jest jeszcze gorące, rozpływające się w ustach, ciągnące, ciężkie.
Mmmmmmmmmm... jest moje.
Choć przepis mam od ho ho lat... już nawet nie pamiętam skąd go wytrzasnęłam.


Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
200g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
3 jajka
szklanka mąki
łyżka ekstraktu waniliowego

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem.
Jajka ucieramy z cukrem do białości.
Dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy i przestudzone masło z czekoladą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 20 minut.

3 komentarze:

majka pisze...

Wspaniale. I ja uwielbiam brownie :) Nie lubie ciast z gorzka czekolada ale za brownie dalabym sie pokroic :)

Pozdrawiam cieplo.

Majana pisze...

Pyszności. Uwielbiam brownie. Cudnie wygląda u Ciebie!:)

Czarny(w)Pieprz pisze...

Ha! uwielbiam brownie:))) Sama nie próbowałam go zrobić,,,hmmm...mam teraz czas, może?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Gorące uściski!