7 paź 2013

"Kopytka"
z dyni a`la leniwe łyżką kładzione

Pyszne i delikatne. Idealne do sosów, mięs jak i do podsmażenia na maśle.

Składniki:

1 kg miąższu z dyni
250 g białego sera
 7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
pieprz biały świeżo mielony

Miąższ dyni pieczemy do miękkości.
Upieczoną dynię oraz ser biały miksujemy blenderem.
Dodajemy jajka, mąki i wyrabiamy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku.
Na gotującą się, osoloną wodę, kładziemy po połowie łyżki ciasta.
Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Odcedzamy. Podajemy na gorąco.

5 komentarzy:

Hania-Kasia pisze...

Świetny pomysł i piękny kolor. Muszę coś pokombinować w tym kierunku.

Magda C. pisze...

Śliczne kopytka! Genialny pomysł na pyszne wykorzystanie dyni :)

Majana pisze...

O, fajne dyniowe! Cudny mają kolor. :)

majka pisze...

Uwielbiam kopytka. Dyniowych chyba jeszcze nie jadlam. Wpraszam sie na obiad :)

Pozdrowienia :)

Marzynia Mamcia pisze...

Nigdy nie jadłam, ale bardzo smacznie wygladają :-)