17 cze 2013

Chleb pszenny na zakwasie



 Składniki:


pół kg mąki pszennej chlebowej
3 łyżki mąki orkiszowej
  15 łyżek zakwasu żytniego
250 ml ciepłej wody
50 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na rumiany kolor na smalcu i studzimy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce kilka minut - masa powinna być dość gęsta, ale na tyle rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. 
Gdy już ciasto jest dobrze wyrobione podsypujemy mąką na tyle by móc uformować bochenek.
Formujemy bochenek.
Robimy to namiętnie tak długo by naciągnąć skórkę wierzchnią chleba.
Bochenek przekładamy do koszyczka wyściełanego ściereczką ( zlepieniem do góry) oraz posypanego mąką.
Przykrywamy go wyrośnięcia na półtorej godziny.
Po upływie tego czasu przekładamy wyrośnięty bochenek dnem do górym niczym babkę z piasku, na wysypaną mąką płaską blaszkę.
Chleb nacinamy ewentualnie ozdabiamy - ja ozdobiłam bochenek różyczkami z ciasta.
Wkładamy do piekarnika.
Na dno piekarnika wstawiamy miskę żaroodporną z zimną wodą.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni i pieczemy przez ok. 75 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego !!!

 A wyszło z tego takie oto smakowite cudo:

Brak komentarzy: