Składniki:
Na bulion:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
por
Na zupę:
4 duże cebule
3 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz czarny mielony
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
tymianek
Na pulpety:
30 dkg fileta z dorsza
łyżka kaszki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz czarny mielony
pokrojona natka pietruszki / kilka gałązek
Warzywa na bulion obieramy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy by uzyskać aromatyczny bulion warzywny.Na bulion:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
por
Na zupę:
4 duże cebule
3 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz czarny mielony
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
tymianek
Na pulpety:
30 dkg fileta z dorsza
łyżka kaszki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz czarny mielony
pokrojona natka pietruszki / kilka gałązek
Cebulę kroimy w cienkie talarki.
Smażymy na rumiano na maśle.
Zalewamy bulionem.
Doprawiamy do smaku.
Dorsza myjemy i osuszamy z namiaru wody.
Przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy pozostałe składniki.
Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.
Formujemy małe pulpeciki po czym każdego każdy obtaczamy w mące.
Smażymy na oliwie.
Na talerzu układamy po kilka pulpecików i zalewamy zupą cebulową.
4 komentarze:
Pyszna propozycja:)
Ciekawe połączenie:) Mniam!
o, fajny pomysł z tymi rybnymi klopsikami ;]
Fajna zupa, a kotleciki rybne - to brzmi pysznie:)
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz