11 lut 2012

Zupa cebulowa z pulpecikami rybnymi

Składniki:

Na bulion:
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
por

Na zupę:
4 duże cebule
3 łyżki klarowanego masła
sól
pieprz czarny mielony
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
tymianek

Na pulpety:
30 dkg fileta z dorsza
łyżka kaszki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
jajko
sól
pieprz czarny mielony
pokrojona natka pietruszki / kilka gałązek

Warzywa na bulion obieramy, myjemy, zalewamy wodą i gotujemy by uzyskać aromatyczny bulion warzywny.
Cebulę kroimy w cienkie talarki.
Smażymy na rumiano na maśle.
Zalewamy bulionem.
Doprawiamy do smaku.
Dorsza myjemy i osuszamy z namiaru wody.
Przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy pozostałe składniki.
Wyrabiamy na jednolitą masę doprawiając do smaku.
Formujemy małe pulpeciki po czym każdego każdy obtaczamy w mące.
Smażymy na oliwie.
Na talerzu układamy po kilka pulpecików i zalewamy zupą cebulową.

4 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Pyszna propozycja:)

Nieśka pisze...

Ciekawe połączenie:) Mniam!

Karmel-itka pisze...

o, fajny pomysł z tymi rybnymi klopsikami ;]

Majana pisze...

Fajna zupa, a kotleciki rybne - to brzmi pysznie:)
Pozdrawiam:)