11 lis 2011

Klops z wędzonym boczkiem


Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
30 dkg wędzonego boczku
2 jajka
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny mielony


Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy ją na oliwie.
Karkówkę, boczek < pamiętajmy by zostawić kilka plasterków boczku, gdyż wykorzystamy je na wierzch klopsu > oraz zrumienioną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy jajka oraz przyprawy.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Formujemy ją w dowolny kształt.
Na wierzchu układamy kilka plasterków wędzonego boczku.
Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


8 komentarzy:

mania179 pisze...

Super propozycja do tej akcji :)

Majana pisze...

O, mnie tez się podoba !
No i pysznie:)

majka pisze...

No jestes wreszcie :)) A juz sie o Ciebie martwilam :)

Klopsik wyglada pysznie. Wpadne dzis na b :)

Usciski.

Amber pisze...

Smakowity widok!
Z boczkiem nigdy nie robiłam.Trzeba spróbować.

piegusek1976 pisze...

jaki piękny widok!! tez muszę coś dodać do akcji:) pozdrawiam

Ivon pisze...

Maju wpadnij :)))))) Cieszę się !!!!!

Dziękuję Wam za odwiedziny Kochane !!!!!

Arvén pisze...

Wiele razy spotykałam je w książkach kucharskich i zawsze omijałam, sądząc że są megaskomplikowane. A jednak nie ;) Świetne, sycące danie na zimowe wieczory. Albo dodatek ;)

Ivon pisze...

Arven to prościzna, łatwizna :)