Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
30 dkg wędzonego boczku
2 jajka
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny mielony
1 kg karkówki wieprzowej
30 dkg wędzonego boczku
2 jajka
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny mielony
Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy ją na oliwie.
Karkówkę, boczek < pamiętajmy by zostawić kilka plasterków boczku, gdyż wykorzystamy je na wierzch klopsu > oraz zrumienioną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodajemy jajka oraz przyprawy.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Formujemy ją w dowolny kształt.
Na wierzchu układamy kilka plasterków wędzonego boczku.
Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
8 komentarzy:
Super propozycja do tej akcji :)
O, mnie tez się podoba !
No i pysznie:)
No jestes wreszcie :)) A juz sie o Ciebie martwilam :)
Klopsik wyglada pysznie. Wpadne dzis na b :)
Usciski.
Smakowity widok!
Z boczkiem nigdy nie robiłam.Trzeba spróbować.
jaki piękny widok!! tez muszę coś dodać do akcji:) pozdrawiam
Maju wpadnij :)))))) Cieszę się !!!!!
Dziękuję Wam za odwiedziny Kochane !!!!!
Wiele razy spotykałam je w książkach kucharskich i zawsze omijałam, sądząc że są megaskomplikowane. A jednak nie ;) Świetne, sycące danie na zimowe wieczory. Albo dodatek ;)
Arven to prościzna, łatwizna :)
Prześlij komentarz