30 gru 2010

Chleb z suszonym szczypiorkiem

Dziwnie mi z tym, że właśnie dobiegają końca ostatnie dni tego roku. Jakoś minął mi on tak szybko, że mogłabym go zamknąć w myślach w jeden tydzień. Był to dobry rok i chciałabym by czas się na nim zatrzymał.

Życzę Wam moi Kochani by ten nadchodzący Nowy Rok był takim czasem, w którym uśmiech i pozytywne myślenie będą brały górę nad szarą codziennością życia. Ba! byście tej szarzyzny nawet nie zauważali. Zdróweczka Kochani !!!

A teraz czas na chleb, który zobaczyłam na blogu: Viridianki . W końcu pod koniec roku zebrałam się by go upiec. No i nie powiem, jest wart zrobienia. Pyszny, aromatyczny. Taki jak lubię. Prawdziwy chleb.


Składniki:

200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
290g wody
400g białej pszennej mąki chlebowej
100g pszennej mąki razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
12g soli
2 główki pieczonego czosnku
2 łyżki suszonego szczypiorku

Zakwas wymieszać z mąkami, wodą oraz drożdżami.
Odstawiamy na 20 minut.
Następnie dodajemy sól, upieczony czosnek (roztarty w moździerzu) i posiekany szczypiorek. Zagniatamy gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
I ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.
Kształtujemy bochenek i złączeniem w górę wkładamy do koszyka (u mnie dwie keksówki ).
Keksówkę wsuwamy do dużej foliowej torby.
Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.
Piec rozgrzewamy do 250C.
Bochenek wsuwamy do naparowanego pieca i pieczemy z parą przez 10 minut.
Temperaturę pieca zmniejszamy do 230C i pieczemy jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.


22 komentarze:

Hania-Kasia pisze...

Witaj Ivon, jestem pod wrażeniem tego, jak pięknie wyrósł Ci chleb. Prezentuje się wspaniale. Pozdrawiam i życzę Ci szczęśliwego nowego roku!

Ivon pisze...

Haniu dziękuję Ci ślicznie !

A chlebuś nie dość, że wyrósł to jeszcze jest smakowity :D

Nivejka pisze...

Zbieram wszystkie przepisy na chleb. dzięki:)

Ivon pisze...

Nivejko to upiecz go koniecznie !!!

wiosenka27 pisze...

Ivon, oby Nowy Rok był jeszcze lepszy od mijającego:)

Emocja pisze...

zjadlabym wlasnie taka kromeczke z maselkiem na sniadanko...:)
A w Nowym Roku rowniez Ci zycze wszystkiego najlepszego,usmiechu i radosci kazdego dnia.Wspanialych pomyslow,inspiracji,smacznych przepisow:)

kasiaaaa24 pisze...

Zazdroszczę i chlebka i słońca :) Piękne, słoneczne zdjęcia. A chlebek z pewnością jest bardzo aromatyczny :)

Amber pisze...

Ivon, dla mnie ten rok też był dobry i umknął tak ekspresem...
A chlebek bardzo pyszny i piękny. No i na zakwasie.Dla mnie te są najlepsze.

viridianka pisze...

cieszę się, że go upiekłaś i że smakował :) naprawdę pięknie Ci wyrósł... te dziury są niesamowite! to w końcu dziura na dziurze, jak to zrobiłaś?! ;))

wszystkiego dobrego w nowym roku~!

aga pisze...

ale slicznie wyglada chlebek:) juz mi slinka na niego leci:)

aga pisze...

a na ten Nowy Rok, zycze Ci wszystkiego co najlepsze, spelnienia marzen i duzo radosci, milosci i szczescia:)

Moja Kawiarenka pisze...

Mam szczękę w pobliżu kolan :-)
Z podziwu oczywiście :-)
Wybierając się w Twoje strony, uprzedzę Cię odpowiednio wcześniej, abyś zdążyła spiec to dzieło :-)

Majana pisze...

Pieknie wygląda wiesz? Mniam,zjadłabym kawałeczek.
Zyczę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
Majana

Unknown pisze...

Super chleb!! Życzę Ci szczęśliwego Nowego roku! Pozdrawiam!

Ivon pisze...

Wiosenko dziękuję !!!


Emocjo częstuj się. Serwuję z masełkiem czosnkowym. Mam nadzieję, że lubisz :)

Kasiu no były dziś przebłyski słońca... momentami tylko, niestety. Dziękuję !!!

Amber dodałam do niego ciutkę drożdży.

Viridianko pojęcia nie mam jak. Fakt, że długo je zagniatałam i wręcz je torturowałam ;) Może to w tym tkwi sekret dziur ?

Aga dziękuję !!!

Tadziu no właśnie kiedy Ty mnie w końcu odwiedzisz co ???

Majanko wielkie dzięki !!!

Mary dla Ciebie też ślę podziękowania !!!

I dla Was Wszystkich moc uścisków i buziaków !!!!

Ivon pisze...

A dopiero skończyłam piec chleb orkiszowy. Wyrósł bardzo. Jeszcze nie kroiłam. Ciekawa jestem jaki jest w środku.
Zdam Wam relację :D

Dewi pisze...

OMG, the crumbs look really beautiful.

Have a wonderful year 2011 and Happy Holiday !

Karmel-itka pisze...

zaintrygował mnie ten szczypiorek.
ciekawie, ciekawie ;]

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

biore kromala i Tobie życzę kolejnego udanego roku :*

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

O! Pięknie wygląda! Jakie boskie dziurki!
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Marzynia Mamcia pisze...

Szkoda, że nie można powiększyć Twoich zdjęć na cały ekran, bo aż się chce wejść do takiej dziurki ;-)

Kasia pisze...

Z suszonym szczypiorkiem jeszcze nie jadłam :) Nawet jeszcze nie suszyłam szczypiorku, tylko koperek. Takie chleby na zakwasie lubię najbardziej ;) Wszystkiego naj w tym Nowym Roku Ci życzę ;*