28 mar 2018

Schab faszerowany słoniną

Słonina skryta w tym schabie powoduje, iż po upieczeniu tryska on swą soczystością.... że nie wspomnę o smaku słoniny hihiii...

Składniki:   

2 kg schabu
pół kg słoniny
sól
pieprz czarny mielony
tymianek
rozmaryn
estragon
papryka słodka mielona


Schab nacinamy co 2 cm...  tworząc na jego całości sakiewki.
Posypujemy go mocno przyprawami a pomiędzy każde nacięcie wkładamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę.
Odstawiamy do lodówki na 24h.
Układamy schab w naczyniu żaroodpornym, na którego dnie wlewamy szklankę wody.
Pieczemy go pod przykryciem półtorej godziny.
Po upływie tego czasu pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut... tak by ładnie się zarumienił.

Smacznego!   

 

4 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

O nie! Tego widoku już nie zdzierżę! To jest mistrzostwo!

Ivon pisze...

Hihiiii... Mamciu rozbawiłaś mnie :)

Czarny(w)Pieprz pisze...

To jest mistrzostwo! Marzynia ma rację, a ja przepis przesyłam mojemu mięsożernemu!

Ultra pisze...

Tak doprawiony schab, będzie z pewnością pyszny. Dziękuję za przepis.
Serdeczności zasyłam