27 sty 2014

Pierogi z farszem z pieczonych ziemniaków

Składniki:


Ciasto:
ok. 3 szklanek mąki
1 szklanka gorącej wody

3 łyżki oliwy z oliwek


Farsz:
5 średniej wielkości upieczonych ziemniaków 
15 dkg kaszy gryczanej
2 cebule
20 dkg maślaków
ząbek czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
oliwa z oliwek



Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Maślaki kroimy plasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy na rumiano na oliwie.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pieczone ziemniaki oraz kaszę gryczaną.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zagniatamy ciasto i lepimy pierogi.
Gotujemy i wcinamy póki gorące.

Smacznego!

 

3 komentarze:

Majana pisze...

Mniam, smakowite pierożki. Fajne nadzienie, narobiłaś mi chęci :)

ozzie pisze...

Bardzo lubię połączenie kaszy i ziemniaków , super są te pierogi!!

Marzynia Mamcia pisze...

No takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne, bo i moja ulubiona kasza i te pieczone ziemiaczki, smakowo!