1 wrz 2011

De Volaille ?

Tak przyrządzone mięso zauroczyło nasze podniebienia i wkradło się w stałe menu mojego domu. Swój wyborny smak zawdzięcza ono dzięki klarowanemu masłu oraz skwarkom.
Czy można nazwać je devolajem ?
A może wariacją na jego temat ?

.... zwał jak zwał... w sumie jakie ma to znaczenie.



Składniki:

2 piersi z kurczaka
10 dkg masła
10 dkg zmielonych skwarków
sól
pieprz kolorowy, świeżo mielony
mąka, bułka tarta oraz 2 jajka do obtaczania
ghee do smażenia

Każdą połówkę piersi rozbijamy na duży i cienki plaster mięsa.
Prószymy solą i pieprzem.
Skwarki rozprowadzamy równomiernie po mięsie.
Prószymy bułką tartą.
Kładziemy pasek masła i zwijamy mięso w rulon / tak by brzegi były dobrze zwinięte by masło nie wyciekło.
Obtaczamy w mące i wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Po czym moczymy obficie w rozmąconym jajku i następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy w klarowanym maśle, na wolnym ogniu, aż się zarumienią / jeśli nie mamy dużej ilości klarowanego masła możemy smażyć je i na oliwie - ważnym by smażyć je w głębokim tłuszczu.




15 komentarzy:

Grażyna pisze...

takiego zawijasa to bym zjadła ;-)

majka pisze...

Mniejsza o nazwe Iwonko :) Wazne, ze pyszne i wszystkim smakowalo.

Usciski.

Majana pisze...

Fajne te zawijaski, smakowicie wygląda i chętnie bym zjadła:)
Usciski Iwonko:*

Marzynia Mamcia pisze...

Z boczusiem nie jadłam, ale czemu nie?
No i koniecznie na maśle, na oliwie to już nie to...

Nivejka pisze...

To kolejny powód dla którego w sobotę wyprodukuje masło:)

shinju pisze...

Świetny zawijasek, wygląda pysznie :)

Czarny(w)Pieprz pisze...

Ha:) mam mielić skwarki?

Ivon pisze...

Czarny blenderem rach ciach i są zmielone :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

lubię wariacje na temat, lubię nazwę de volaille bo jest francuska, lubię formę zawijaska, bo kryje niespodziankę w sobie (zanim przekroisz nie wiesz co jest w środku).

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

aga pisze...

takie miesko to lubie:)

piegusek1976 pisze...

ja tak jak Aga uwielbiam takie mięsko :) pozdrawiam

Alicja w kuchni pisze...

Uwielbiam! kiedyś miałam problem z tym masłem ale wprawa robi swoje.. ,dziś miałam schabowego ale chyba niedługo usmażę de volaille z duszonymi ziemniakami i marchewką na gorąco ( ukochany zestaw )

Pozdrawiam Cię Ivon! :))

myniolinka pisze...

ze skwarkami jeszcze nie widziałam... uwielbiam takie sztuki mięcha :)

Moja Kawiarenka pisze...

Wpradzie to nie na temat, ale dzisiaj są Twoje urodziny. Wszystkiego najlepszego nasza
Śliczna :-)

Ivon pisze...

Tadziu dziękuję Ci z całego serca. Nawet nie wiesz ile Twa pamięć o mnie dla mnie znaczy. Jeszcze raz piękne dzięki !!!!!!