Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki luksusowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie łyżeczki)
łyżka octu
Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia - ubijamy i na sam koniec dolewamy łyżkę octu.
Pieczemy na złotawy kolor - sprawdzamy patyczkiem i gotowe.
Masa:
1 litr śmietany 30%
250 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki soku ananasowego
galaretkę pomarańczową oraz truskawkową
1 litr śmietany 30%
250 g serka mascarpone
5 śmietan-fixów
1/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki soku ananasowego
galaretkę pomarańczową oraz truskawkową
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno. Na koniec dodajemy serek mascarpone... przez chwilę jeszcze wszystko razem mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 plastry.
Jednym plastrem wykładamy miskę. Wycinamy w nim kółeczko i wkładamy rulonik ( ja przycinam rulonik tekturowy po ręczniku papierowym, który owijam folią aluminiową i folią spożywczą )
Pierwszy plaser biszkoptu nasączamy delikatnie sokiem ananasowym.
Nakładamy warstwę bitej śmietany i na niej układamy galaretki pokrojone w kostkę.
Przekładamy to kolejną warstwą biszkoptu ( z wyciętym kółeczkiem ) nasączamy i kolejny raz wykładamy bitą śmietanę oraz galaretki.
Na koniec przykrywamy to ostatnim plastrem biszkoptu i odstawiamy na 10 godzin do lodówki.
Wyjmujemy, odwracamy i dekorujemy bitą śmietaną suknię laleczki.
4 komentarze:
Pracochłonne, ale efekt tego warty!
Śliczna ta laleczka, bardzo mi się podoba.
piękna
mam nadzieję, że jubilatka zadowolona z takiego tortu, ja bym była z pewnością
Dziękuję :)
Jubilatka była zachwycona a jakże ! :)
Prześlij komentarz