25 lut 2019

Obwarzanki

Muszę przyznać, że te obwarzanki zrobiły furorę w moim domu.
Równie szybko się je robi co równie szybko znikają.
Są godne polecenia... co też niniejszym czynię.



Składniki:   


30 dkg mąki tortowej
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
5 dkg drożdży
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
łyżeczka otartej skórki z cytryny 
tłuszcz do smażenia
cukier puder oraz sok z cytryny na lukier


Drożdże ucieramy z cukrem.
Do mąki dodajemy masło, śmietanę, żółtka i drożdże.
Zagniatamy na gładkie i lśniące ciasto, ma odchodzić od ręki.... na koniec uderzamy ciastem o stolnicę kilka razy tak by "napowietrzyło się"
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką oraz kieliszkiem obwarzanki.
Przykrywamy do wyrośnięcia przez godzinę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Cukier puder łączymy z sokiem cytryny oraz gorącą wodą... maczamy w nim obwarzanki gdy są jeszcze gorące.
Z tej porcji wychodzi ok. 20 obwarzanków.
Dlatego radzę zrobić od razu z dwóch porcji.


Smacznego!   

 

Brak komentarzy: